Cropped landscape
Belföld
Jön az előválasztási bohózat
2019-01-0709:50
Elindul Karácsony Gergely az előválasztáson. Több furcsaság is van Zugló polgármesterének nyilatkozatával kapcsolatban, többek között az, hogy másfél hónapja még arról beszélt, áldozatnak tartja a főpolgármester-jelöltséget. Mivel rajta kívül eddig csupán a szocialista Horváth Csaba jelezte indulási szándékát, így sajátos helyzet bontakozott ki: jelen állás szerint a két baloldali szövetséges, az MSZP és a Párbeszéd egymással mérkőzik meg az első fordulóban. Az Origo szerint ez újra felszínre hozhatja a szocialisták régi dilemmáját, a liberálisoknak való teljes behódolást. 
"Karácsony Gergely, a párt társelnöke péntek este bejelenti, hogy elindul a fővárosi előválasztáson" – írta meg a Népszava. Zugló polgármestere akkor a lapnak sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az információt, csak azt mondta, legközelebb péntek este fog beszélni az előválasztáson való indulásáról, vagy éppen nem indulásáról.

Természetesen nem történt meglepetés, a politikus nem máshol tette meg a nagy bejelentést, mint Soros György aktivistájának, Gulyás Mártonnak a műsorában.

A politikus több szálon kötődik az amerikai milliárdoshoz, ez leginkább a választási kampányban mutatkozott meg, amikor árnyékkormányt hirdetett - többnyire Soroshoz köthető szakértőkből. Nagyobb volt a lendület, mint amilyen a végeredmény lett: az áprilisi választáson Karácsonyt indította kormányfő-jelöltnek az MSZP-Párbeszéd szövetség, hiába, súlyos vereséget szenvedtek a Fidesz-KDNP-től, és a Jobbik is megelőzte őket. Egy részletesebb cikkben pedig arról írtunk, milyen kapcsolat fűzte a Párbeszéd társelnökét a Soros-világhoz.
 
Furcsaságok Karácsony indulásával kapcsolatban

Karácsony nyilatkozata több okból kifolyólag is furcsának hathat. Párttársa, a párbeszédes Tordai Bence a két ünnep között még azt mondta, erős jelöltet fognak állítani, "akivel nagy meglepetést" fognak okozni. Mivel Zugló polgármesteréről már jó ideje nyílt titok, hogy ambicionálja a főpolgármesterséget, ezért nem igazán tekinthető váratlannak a lépés. Másrészről maga Karácsony sem tudta sokáig eldönteni akar-e Budapestért indulni, vagy sem. Az ATV-ben világklasszis bizonytalankodást mutatott be a kérdés kapcsán. A következő gondolatokkal vezette fel, hogy mégis startvonalhoz áll:  

  • "Most nagyon jó helyem van Zuglóban, ezért bizonyos mértékben áldozat lenne nekem otthagyni ezt a feladatot." 
  • "Szerintem a magyar politika tele van egoista, beképzelt emberekkel, akik mindenkit eltaposnak, hogy érvényesülhessenek. Én nem vagyok ilyen. Akkor csapnám be a választókat, ha előadnám, hogy baromira akarok főpolgármester-jelölt lenni."
Szövetségen belül feszültséget okozhat?

Idáig csak a szocialista Horváth Csaba jelezte indulási szándékát a castingon, így a párbeszédes Karácsony bejelentésével két főre növekedett az aspiránsok száma. Mivel a két párt - az MSZP és a Párbeszéd - szövetségesként indult az áprilisi parlamenti választáson, és a választás után is abban egyeztek meg, hogy együttműködésüket folytatják a jövőben is, így sajátosnak tekinthető, hogy 
 
az egyszázalékos liberális párt ráindított egy jelöltet a szocialisták politikusára.

Régi dilemma az MSZP-ben a liberálisokkal való együttműködés mikéntje, és annak intenzitása. A szocialista pártot a végletekig megosztja a kérdés, mai napig megosztottságot eredményez a szervezetben. Már a szocialisták és a szabad demokraták kormányzása alatt a "liberális dominancia" volt a jellemző, ami azóta sem változott. Ezt jól mutatja, hogy a legutóbbi két választáson - a 2014-es önkormányzatin, és a tavalyi országgyűlésin - az MSZP nem indított jelöltet, hanem inkább beállt Bokros Lajos, majd Karácsony Gergely mögé. 
 
A pártban sokan nem nézik jó szemmel ezt a politikát, ezért egy erősebb és egy, a szociáldemokrata értékeket határozottabban képviselő szervezetet szeretnének látni. Többen kifogásolják, hogy az MSZP elmúlt évtizede a liberális értelmiségnek való megfelelési kényszerről szólt. Mesterházy Attila parlamenti képviselő is valami ilyesmit fogalmazott meg november közepén, amikor Facebook-bejegyzésében kelt ki Karácsony Gergely ellen: 

Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket? Ő követeli leghangosabban az előválasztást Budapesten, KIVÉVE ha a SAJÁT polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki, előre garantálnunk kell 
- írta a politikus arra reflektálva, hogy szövetségesük, a Párbeszéd feltételeket próbált szabni. Ebből is látszik, hogy szövetségük ellenére komoly nézeteltérések mutatkoznak a két szervezet között, amely a casting során minden bizonnyal fel fog erősödni.

Puzsér folyamatos harcban áll a régi ellenzék pártjaival

Nemcsak az MSZP és a Párbeszéd között, hanem az ellenzék egyéb szereplőinek tekintetében is mutatkoznak súrlódások. Puzsér Róbert, az LMP által támogatott nem hivatalos főpolgármester-jelölt nem először fogalmazott meg éles hangú kritikát az ellenzék pártjaival szemben, tegnapi posztjában a régi baloldal pártjai ellen kelt ki. Szerinte 

  • az MSZP és a DK hozta össze a Fidesznek a zsinórban három kétharmadot, 
  • a Momentum lealjasult a szocialistákhoz és Gyurcsányékhoz, 
  • Fekete-Győrék kormányképtelenek, romlottak, és demonstrálják a kilencvenes évek SZDSZ-ének legaljasabb kirekesztő rutinjait, továbbá 
  • azzal vádolta őket, hogy politikusaik profin felmérik, mire van kereslet, és igény szerint azzá válnak: ha az kell, technokraták; ha az kell, lázadók; ha az kell, a harminc évet jöttek leváltani; ha az kell, a harminc évvel jöttek összefogni. 
Kétfordulós előválasztási rendszer mellett döntöttek

December végén Puzsér Róbert humorista, Molnár Zsolt, budapesti MSZP-elnök, és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke közös szándéknyilatkozatot írt alá a közös ellenzéki főpolgármester kiválasztását célzó előválasztás részleteiről. Ennek értelmében kétfordulós lesz a kiválasztási rendszer, az első körben az MSZP, a Párbeszéd és a DK kiválasztja a közös jelöltjét, aki a második fordulóban -amit a tervek szerint júniusban tartanak - Puzsérral mérkőzik meg az ellenzéki főpolgármester-jelöltségért. A megállapodás szerint, akit itt a legtöbben támogatnak, az lesz Tarlós István kihívója.

Ez azt jelenteni, hogy közel fél évig egymással lesznek elfoglalva az ellenzéki pártok, ami feltehetően komoly súrlódásokat fog eredményezni.

Origo.hu

Bertha László, a Századvég Alapítvány elemzője az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának pénteki adásában beszélt az előválasztásról
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ