Cropped landscape
Belföld
Alakul az ellenzéki Soros-lista
2019-01-0707:14
Országos demonstrációt és figyelmeztető sztrájkot ígértek szombati tüntetésükön a szakszervezetek, ha a kormány nem tárgyal velük a túlóratörvényről. A megmozduláson az MSZP elnöke felvetette, hogy az ellenzéknek közösen kellene indulnia az önkormányzati és az EP-választáson. A Fidesz szerint utóbbi azt jelenti: lesz egy bevándorlásellenes lista, amelyen a Fidesz–KDNP-re lehet majd szavazni és egy „Soros-lista” azokkal, akik támogatják a bevándorlást és Soros Györgyöt - számol be róla a Magyar Idők.
A szervezők által remélt több tízezres tömeg helyett hat-hétezren vettek részt a Budapesten szombaton megtartott kormányellenes tüntetésen, noha arra valamennyi szakszervezet, ellenzéki párt, illetve számos Soros Györgyhöz köthető szervezet is mozgósított – eredetileg a „rabszolgatörvénynek” nevezett túlóratörvény ellen. A demonstrálók a Hősök terén gyülekeztek, majd innen vonultak át a Kossuth térre. A menetelők komolyságára jellemző egyik szórakoztató momentum az volt, amikor egy diák a forradalmi hevületben sztrájk helyett a „sztájk” szót festette egy fehér vászonra, majd amikor észrevetette, hogy valami nem stimmel, nem túl esztétikus módon végül közbeszúrt egy „r” betűt is.

A Parlament előtt „Álljon meg az ország!” felkiáltással a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke országos demonstrációt hirdetett január 19-re, szombatra. Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját, és öt napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson fel. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók – tette hozzá. Kordás szerint a szakszervezetek felkészültek a harcos időszakra, folytatják a tiltakozást a céljaik eléréséig, mivel a kormány „alkut kötött a tőkével” és „az ordas lelkű profitvadászokat választotta”. Több szakszervezeti vezető beszéde után az immár a DK-tól a Jobbikig terjedő egységes ellenzéki felszólalók következtek.

A DK ügyvezető alelnöke egyenesen arról beszélt, hogy akkor sem mennek haza, ha Orbán Viktor visszavonja a túlóratörvényt, mert nem egyes törvények, hanem az egész rendszer ellen lázadnak egészen addig, amíg meg nem döntik azt.
 
A lázadókat nem köti az illiberális alkotmány, igazi rendszerváltást akarnak – jelentette ki Molnár Csaba. Tóth Bertalan azt hangoztatta, hogy megteremtették az egységet a parlamentben és az utcán is, de ez még csak a bemelegítés. „Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!” – szólította fel ellenzéket az MSZP elnöke.
 
A Jobbik szóvivője közönséges lókupecnek nevezte Orbán Viktort, és bejelentette, hogy petíciót indítanak a „rabszolgatörvény” ellen. Jakab Péter szerint a rendszer megpróbálja elhitetni, hogy „rabszolgának lenni nem egy lehetőség, hanem életed lehetősége”.
 
A világ nem lehet a populistáké, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré! Rendszerváltás csak erős nőkkel lehetséges! – jelentette ki a független, ex-LMP-s Szél Bernadett. Egykori párttársa, a már szintén független Hadházy Ákos pedig azt emelte ki, hogy ha az ötpontos közös ellenzéki követelések nem teljesülnek, akkor nem beszélhetnek választásról, csak színjátékról. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke csodának nevezte a tüntetést, mondván, „az oszd meg és uralkodj trükköt a magyar demokratákkal már nem lehet elsütni”. A tüntetés befejezése után a demonstrálók kisebb csoportja a Margit hídhoz vonult, ahol elfoglalta a Nyugati tér felé vezető oldal sávjait, akadályozva az autó- és a villamosforgalmat. A rendőrök mintegy tíz perc múlva leterelték őket a járdára, és igazoltatták a résztvevőket.

A Fidesz szerint az ellenzéki tüntetés már Soros György EP-választási kampányának része. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, a kampány további részében is lehet hasonló megmozdulásokra számítani, mivel a voksolásnak nagy a tétje, és Soros György módszereinek része a zavarkeltés, az utcai erőszak, valamint intézmények megtámadása, megfélemlítése. Kocsis Máté is arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlóratörvény elleni tüntetéseken olyan szervezetek is részt vesznek, amelyek tagjai fent vannak Soros György fizetési listáján. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője megerősítette: a szombati tüntetés már a májusi európai parlamenti választási kampány része volt, amin azok a pártok vettek részt, amelyek támogatják a bevándorlást és az amerikai spekulánst, látszik tehát, hogy „Soros György hadrendbe állította magyarországi embereit”.

Kocsis Máté szerint az ellenzéki pártok ötlete, hogy közös listán indulnak az EP-választáson, azt jelenti: lesz egy bevándorlásellenes lista, amelyen a Fidesz–KDNP-re lehet majd szavazni és egy „Soros-lista” azokkal, akik támogatják a bevándorlást és Soros Györgyöt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ