Cropped landscape
Belföld
Újabb tízmilliárdok kórházak fejlesztésére
2019-01-0310:59
Csaknem harmincmilliárd forint összértékben jelentek meg pályázati kiírások az Egészséges Budapest program (EBP) keretében a tavalyi esztendő utolsó hónapjában, illetve ez év első napján. Az eddigi legnagyobb fővárosi szakrendelő- és kórházfejlesztési programra összesen mintegy 700 milliárd forintot szán a kormány annak érdekében, hogy Budapest és környéke egészségügyi infrastruktúrája is felzárkózzon a vidéki mellé. 
Mint ismeretes, az elmúlt években, évtizedekben az uniós fejlesztési forrásoknak köszönhetően több mint 500 milliárdból a vidéki ellátórendszer már jelentős fejlesztésen ment keresztül. A mostani fejlesztéseknek köszönhetően a vidékiek után a fővárosi betegek is XXI. századi körülmények között gyógyulhatnak majd.

Az Egészséges Budapest program most meghirdetett fejlesztési szakaszában körülbelül tízmilliárd forint jut az érintett kórházakban orvosi gépek és berendezések beszerzésére, egyebek mellett ultrahang- és röntgenberendezésekre, endoszkópokra, nőgyógyászati, szemészeti és kardiológiai eszközökre, míg mintegy félmilliárd forint értékben vásárolhat a betegellátáshoz szükséges felszereléseket az EBP-ben érintett, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működő nyolc szakrendelő.

Jelentős forrás, mintegy tizenhatmilliárd forint keret kiírása történt most meg az észak- és dél-pesti, valamint a dél-budai centrumkórházhoz tartozó 18, úgynevezett társkórház átalakításának, illetve felújításának tervezésére is. További kétmilliárdot pedig tervtanácsadói pályázat keretében használnak majd fel, mivel ilyen volumenű, illetve léptékű beruházások előkészítésénél jogszabályok írják elő építész és mérnök szakértők bevonását.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ