Cropped landscape
Belföld
Így előzhetjük meg a szén-monoxid-mérgezést
2019-01-0207:20
Az elmúlt napokban rengetegszer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt, több embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba is szállítottak, pedig könnyen elkerülhetők az ilyen esetek. A katasztrófavédelem egy kisfilmmel hívta fel a figyelmet arra, hogy szén-monoxid riasztóval elejét vehetjük tragédiáknak. Az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának szerdai adásában Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője beszélt arról, miként lehet megelőzni az ilyen eseteket. 
A megbízhatóbb szén-monoxid-riasztó készülékek mintegy 10 ezer forintba kerülnek, szavatossági idejük pedig 5-10 év. 

Dóka Imre közlése szerint érdemes a készüléket a gazüzemű készülék, vagy kazán közelébe helyezni. Hozzátette, ha a többi épületgépészeti elem is levegőt használ, akkor megfordulhat a kényében az áramlás, vagyis egy vákuum keletkezik és elszívja az adott helységből az oxigént. 

A helyettes szóvivő kiemelte, a szén-monoxid-jelző készülék nemcsak fűtési szezonban fontos. Példaként hozta fel, hogy a nyáron egy család gázüzemű készülés segítségével töltötte meleg vízzel a kerti medencét, ugyanakkor a házban meg a klíma is és be is következett a baj. 

Teljes beszélgetés: 
A katasztrófavédelem kisfilmje: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ