Cropped landscape
Belföld
Virsliket és pezsgőket vizsgáltak
2018-12-3117:35
A szilveszterkor hagyományosan nagy mennyiségben fogyó virsliket és pezsgőket vizsgálták meg az ünnepek előtt a hazai fogyasztóvédelmi szervek. A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során, a legnagyobb láncok által forgalmazott pezsgők közül 32-félét vizsgáltak, itt csak jelölési hibákat találtak.
Szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki – közölte a tárca.
A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az élelmiszerkönyvben előírt minimumot. A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte.
Az ITM a közlése szerint a továbbiakban is rendszeres termékvizsgálatokkal kívánja biztosítani azt, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálódott az év zárását megelőzően, a szakemberek 32 különböző pezsgőt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, szén-dioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.

Élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett. Itt a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal a felelős vállalkozót figyelmeztetésben részesítette és kötelezte a hiba javítására. A tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszer-biztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

A pezsgők 7 és 12 százalék közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a „doux”, azaz édes kategóriának megfelelően, minimum literenként 50 gramm cukortartalommal rendelkeztek. Az átfogó laboratóriumi mérések során vizsgálták a termékek extrakt-, tényleges és összes alkohol-, összes sav- és cukor-, szén-dioxid-, valamint édesítőszer és tartósítószer-tartalmát.

A laborvizsgálaton túl a termékek zsűrizett rangsorolásában az összesített eredmények alapján a kóstolók tetszését leginkább a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ