Cropped landscape
Belföld
Az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű iskolafejlesztése zajlik
2018-12-3108:06
Az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű iskolafejlesztése zajlik 2018 és 2020 között, amelynek során országszerte mintegy 800 helyszínen, 276 milliárd forint felhasználásával valósulnak meg tornaterem-, tanuszoda-, valamint tanteremfejlesztések és -bővítések – mondta a Magyar Idők kérdésére válaszolva a Klebelsberg Központ.
A tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben 2018-ban 366 iskolaépületen 23,5 milliárd forint értékben történtek fejlesztések, és a jövő év első felében még másik 53 helyszínen további 4,3 milliárd forint értékű beruházás fejeződik be uniós pályázatok részeként. Az összesen közel 28 milliárd forintos forrásból az érintett 419 feladatellátási helyen tantermek, szertárak, tornatermek, udvari játszóterek, szabadtéri kondicionáló- és egyéb közösségi terek épültek, illetve újultak meg, emellett jelentősen bővült az érintett iskolák eszközparkja is.

Sok intézményben korszerű energetikai fejlesztések is történtek: kicserélték a világítási rendszert, a nyílászárókat, napelemes rendszereket építettek ki, több helyen a fűtéskorszerűsítés is megvalósult. A tankerületi központoknak további 2,8 mil­liárd forintos pályázati keretet is megnyitottak az idei év tavaszán költségvetési forrásból az iskolák infrastrukturális fejlesztésére, ezenfelül 500 millió forintot költöttek az iskolákban folyó szakmai innovációk támogatására, megosztására.

A KK tájékoztatása szerint ezenfelül további kilencmil­liárd forintot az épületek karbantartására, állagmegóvásra, kisebb felújításokra fordítottak. Megtudtuk azt is, hogy az ingatlanállományt érintő fejlesztések a következő években is folytatódnak. Összesen 110 állami intézményben mintegy 60,55 milliárd forint értékben tervezik a meglévő iskolaépületeket bővíteni, korszerűsíteni, illetve új épületeket vagy épületrészeket építeni.

Szeretnénk a lehetőségeinkhez képest költségvetési forrásból is minél többet fordítani arra, hogy a diákok és a pedagógusok megfelelő, inspiratív környezetben tanulhassanak, illetve végezhessék a munkájukat – emelte ki a Klebelsberg Központ. A tankerületi központok által fenntartott iskolákban 2020 végéig csak az említett két uniós pályázatból mintegy kilencvenmilliárd forint értékű fejlesztés fejeződik be, amelynek során 529 helyszínen újulnak meg a mindennapi munkavégzés kereteit adó iskolaépületek és a hozzájuk kapcsolódó terek.
Az épületek mellett a digitális eszközök beszerzésére is nagy hangsúlyt fektettek. – A pedagógusok között 45 630 notebook osztottunk ki, a diákoknak összesen 24 ezer tabletet, és a hozzájuk tartozó tárolószekrényeket is kiszállítottunk az iskolákba. Ezenkívül háromezer úgynevezett interaktív panel és ötezer projektor beszerzése jelenleg is folyamatban van, melyek várhatóan jövőre érkeznek meg a projektben részt vevő iskolákba. A Közép-magyarországi régió 650 intézménye számára 2017 november vége és 2018 március vége között saját forrásból mintegy 6,7 milliárd forint értékben 33 300 informatikai eszközt (tablet, notebook, PC, projektor) vásárolt a Klebelsberg Központ, mivel a budapesti és a Pest megyei iskolák nem vehettek részt az uniós forrásból megvalósuló pályázatban – hangsúlyozták.

A Klebelsberg Központ és a tankerületi központok kiemelték: mindent megtesznek azért, hogy a fenntartásukban lévő köznevelési intézmények mind szakmai, mind pedig infrastrukturális szempontból folyamatosan fejlődjenek, hogy minden gyermek számára biztosítottak legyenek a megfelelő feltételek a tanuláshoz, a képességfejlesztéshez, akárhol is éljenek az országban. Hozzátették: az elmúlt évtizedek legnagyobb léptékű iskolafejlesztési programja zajlik Magyarországon, ami mutatja a kormány és az állami fenntartók elkötelezettségét a jövő nemzedék nevelése-oktatása iránt. Mindezt bizonyítja, hogy országszerte mintegy 800 helyszínen, 276 milliárd forint felhasználásával valósulnak meg tornaterem-, tanuszoda-, tanteremfejlesztések és -bővítések 2018 és 2020 között.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ