Cropped landscape
Belföld
Újabb feljelentések érkeznek
2018-12-2807:30
Folyamatosan érkeznek a feljelentések a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) a karácsony előtti tüntetésekkel összefüggésben – tájékoztatta a Magyar Időket Kovács Katalin.
A KNYF helyettes szóvivőjének ismertetése szerint ezeket két ügycsoportban – közérdekű üzem megzavarásának előkészülete, illetve hivatalos személy elleni erőszak elkövetése – vizsgálják. Mint mondta, feljelentéskiegészítéseket is elrendeltek, ami azt jelenti, hogy a nyomozó hatóságnak be kell szereznie a szükséges kép- és hangfelvételeket; ezek elbírálására összesen harminc nap áll rendelkezésükre.

Az MTI tájékoztatása szerint eddig összesen 94 esetben tették meg a sértettek – köztük a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – a szükséges intézkedéseket, bejelentéseket és feljelentéseket az MTVA székházát ért december 16-i és december 17-i példátlan támadássorozattal összefüggésben. Egyes ellenzéki országgyűlési és európai parlamenti képviselők jogsértő magatartása, a munkavégzés akadályozása, továbbá a munkatársak események hatására bekövetkezett inzultálása okán több bűncselekmény elkövetésének gyanújával fordultak a sértettek a nyomozó hatóságokhoz – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy hivatali visszaélés, rágalmazások, becsületsértések, személyes adattal való visszaélések, garázdaság és félelemkeltő üzenetek okán terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés valósulhatott meg, amelyek miatt a sértettek – köztük az MTVA is – több beadvánnyal, magánindítvánnyal éltek és számos feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen. Az MTVA kijelentette: továbbra is vizsgálja a támadássorozat cselekményeit, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ismert, hogy az utcai zavargások okán még az ünnepek előtt megszületett az első ítélet az egyik tüntetővel szemben. A férfi gyorsított eljárásban, rongálás miatt 312 óra közmunka büntetést kapott, amiért a kormányellenes tüntetésen a Kossuth téren festékkel szennyezte be a zászlórudat. A férfi ügyvédje azzal érvelt, mindössze politikai véleménynyilvánításról van szó, a bíróság szerint viszont egyértelműen bűncselekmény történt; az ítélet nem jogerős.

A Sándor-palotára füstgyertyát dobó férfinak pedig – nem jogerősen – a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ