Cropped landscape
Belföld
Tovább titkolózik a Momentum
2018-12-2807:25
Korábbi ígérete ellenére még mindig nem közölte a Momentum Mozgalom, hogy pontosan mire költött el több mint 508 millió forint közpénzt az április 8-i országgyűlési választást megelőző kampányban - írja a Magyar Idők. A kampánypénzek felhasználását törvényi előírás alapján ellenőrző Állami Számvevőszék a Momentum költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezte.
Pontosan két hét telt el azóta, hogy Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az Indexnek azt mondta: „Nem szeretnénk, hogy az adminisztratív probléma miatt bárki is ránk süsse, hogy nem tudunk elszámolni a kampánypénzekkel. Ezért a Momentum az összes kampányköltését nyilvánosságra hozza a honlapján még a hét folyamán.”

Ez idáig nem történt meg, a párt hivatalos honlapján csak egy egyoldalas beszámoló található meg, az is aláírás nélkül. Vagyis senki nem vállalta érte a felelősséget. A névtelen beszámoló szerint a Momentum összesen több mint 520 millió forintot költött el az április 8-i választást megelőző 50 napos kampányidőszakban. Ebből több mint 508 millió forint volt állami támogatás, vagyis közpénz.

A törvényi előírás szerint a pártnak a választást követő 60 napon belül – tehát legkésőbb június 8-ig – a Magyar Közlönyben is nyilvánosságra kellett hozni a beszámolóját, ugyanakkor ezt a Momentum csak jóval a törvényben meghatározott határidőn túl, a hivatalos értesítő 2018. július 30-án közzétett számában tette meg. Ekkor hozták nyilvánosságra egyébként a párt 2017-es pénzügyi kimutatását is, amit viszont a törvény szerint 2018. május 31-ig kellett volna megjelentetni. Külön érdekesség, hogy mindkét pénzügyi dokumentum vissza van dátumozva, hogy úgy tűnjön, betartották a törvényben rögzített határidőket.

A kampánybeszámolón június 6-i, a pénzügyi elszámoláson pedig május 30-i dátum szerepel. Ez két dolgot jelenthet: vagy a Momentum manipulálta a pénzügyi elszámolásait, vagy a közlönykiadó közel két hónapig nem tette közzé a leadott beszámolót és pénzügyi elszámolást. Ez utóbbi nehezen elképzelhető, tekintettel arra, hogy a választáson indult többi párt beszámolóját általában néhány nap alatt közzétették a közlönyben.

Mindenesetre azt továbbra sem lehet tudni, hogy az egyébként a jogállam védelmezőjének szerepében tetszelgő Momentum Mozgalom mire költött el több mint 508 millió, tehát több mint félmilliárd forint közpénzt 50 nap alatt. További érdekesség, hogy a párt egyoldalas beszámolójában több mint 430 millió forint az „egyéb kiadások” soron szerepel, amiről nem tudni, hogy tételesen mit takar.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) még karácsony előtt azt közölte, hogy „a Momentum Mozgalom nem bocsátott az ÁSZ rendelkezésére semmilyen, a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot, szerződést, számlát, bizonylatot”. Az is kiderült, hogy a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért nevű párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére nem volt elérhető, nem reagáltak az ÁSZ megkereséseire, ezért a számvevőszék október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését.

Ez utóbbi hírt az Index még az ünnep előtt igyekezett újdonságként beállítani, s akkor a számvevőszék megerősítette: jelenleg is hatályban van a Momentum költségvetési támogatásának felfüggesztése.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ