Cropped landscape
Belföld
Háttérkép: Az európai fehér ember alkonya (1900-2000)
2018-12-2721:53
A XX. században a szemünk előtt végbement jóléti fejlődésnek az volt az ára, hogy az európai származású fehér ember szinte elveszítette önmagát, fogalmazhatunk úgy is, „kihalósdit” játszik, miközben a 2000-es évek elejére, napjainkra Ázsia lélekszáma megnégyszereződött, Afrikáé pedig megtízszereződött – hangzott el az ECHO TV Háttérkép című műsorának csütörtöki, tematikus adásában. Boros Imre közgazdász, Bogár László közgazdász és Bayer Zsolt azt vizsgálta meg, honnan indult a múlt században az európai fehér ember, hogyan hanyatlott le, miként változott a különböző földrészek népességaránya és kereste arra a választ: a fehér rassz számára van-e visszaút a pusztulás széléről? 
Yuval Noah Harari izraeli történész szerint napjainkban, a harmadik évezred elején többen halnak bele a nyugati jólétből fakadó egészségtelen életmód okozta betegségekbe, mint a háborúkba. Ahogy fogalmaz, mint a tűzoltó egy tűz nélküli világban, az emberiség egyre kényszeresebben teszi fel a kérdést: mit csináljak? Bayer Zsolt szerint, ha mindez igaz a nyugati világra, Európára, akkor jogosan adódik a kérdés: az utolsó száz évben, miként tudta magát az európai fehér ember belelavírozni abba a helyzetbe, hogy gyakorlatilag a visszafordíthatatlan pusztulás szélére jutott? A műsorvezető példaként hozta fel az tragikus számokat produkáló európai demográfiai mutatókat. 

Bogár László közgazdász szerint a szomorú szembesülni azzal, hogy bekövetkezett a civilizációs hanyatlás. Úgy véli, annak lehetünk tanúi, hogy az európai fehér emberre visszahullik az a bűn, amikor a gyarmatosítások révén „összenyitotta” a világot. 
Minden kultúra egy más univerzum. Lenne elég hely a világon ahhoz, hogy békében és nyugalomban hagyjuk egymást
– közölte Bogár László, aki szerint a szerencsésebb lett volna, ha minden kultúra az adott élettérben teljesítette volna ki magát és inkább távolról méregette volna a másikat.
Az európai származású fehér ember a világ népességének 25 százalékát alkotta 1900 körül, ez volt a csúcs. Ma ez az arány már a 10 százalékot sem éri el – mutatott rá Bogár László. 

Európának 100 évvel ezelőtt 400 milliós volt a népessége, Ázsiáé volt közel egymilliárd, Afrikában pedig 120 millió ember élt. A 2000-es évek elejére Európa népessége csaknem megduplázódott – Bayer Zsolt közlése szerint – úgy, hogy közben csökkent az európai fehér ember lélekszáma. Boros Imre hozzátette: ekkor már bőven lehet számolni az Európába bevándorlókkal. 100 esztendő alatt Ázsia lélekszáma megnégyszereződött, Afrikáé pedig meghétszereződött. Afrika létszáma ma már egymilliárd 200 millió, Európáé pedig csökken. 

Bayer Zsolt felvetette, az élhetetlennek mondott Afrika, amely elszenvedte a gyarmatosításokat, háborúkat, betegeségeket az 1900-as évek elejéhez képest megtízszerezte népességét, közben pedig az az Európa, amely megduplázta önmagát, de nem az őslakos rassz által, a világ egyik leggazdagabb része. Erre reagálva Bogár László kifejtette, Fekete-Afrikában – köztük Nigerben és Csádban – átlagosan 14 éves korunkban kezdenek szülni a lányok, mivel pedig a születéskor várható élettartam jelentősen megnőtt, a 28-35 éves asszonyok is ugyanolyan intenzitással szülnek, sőt ez igaz a szülőképes nagymamákra is. 
Az, hogy három nemzedék „ont” átlagosan 9 gyermeket, úgy már érthető, hogy az elképesztő erejű és megfékezhetetlen népességnövekedés válik a legfőbb akadályává a gazdasági fejlődésnek
– fűzte hozzá. 

Boros Imre arra hívta fel a figyelmet, a modern európai társadalmakban hosszú ideig „nem ildomos” azzal foglalkozni egyre gyakoribb a férfi és a női meddőség is. Sokan annak az okával sem foglalkoznak, hogy a nyugati társadalmakban a nők már leginkább 30 éves koruk után szánják rá magukat a gyermekszülésre. 

Bayer Zsolt hozzátette: az európai és az amerikai fehér emberben kialakult egy kulturális attitűd, amit a jólét hozott magával. Ezen társadalmak mainstream értelmisége propagálja a halálkultuszt, ilyen az abortusz szabadsága, „ne szülj gyereket”, vagy éppen eutanázia. 
Amikor az amerikai és európai fehér rassz, ha Afrikáról van szó, a segítséggel is rosszat tesz, mert azzal, hogy az élelmiszersegélyekkel kitolta a születéskor várható élettartamot, gyakorlatilag azt kell, hogy mondjam, rosszat tett. Miközben, ha Afrikáról van szó, ott nem azt propagálják, hanem a szaporodást, segélyeket küldenek, óvszert és fogamzásgátlót kéne oda juttatni
– mutatott rá Bayer Zsolt. 

Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Háttérkép

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ