Cropped landscape
Belföld
Egyszülős családban is teljes lehet az év vége
2018-12-2706:59
Mintegy félmillió gyerek tölti egyszülős családban az ünnepeket, akár válás, akár az egyik szülő korai halála miatt. Az úttörő szerepű Egyszülős Központ vezetője szerint az elvált szülőknek fontos figyelni arra, hogy a gyerek ne azt érezze, hogy háború folyik érte, hanem hogy békés körülmények között tölthesse az év utolsó napjait. A feltöltődést, lelki felkészülést szolgálta a központ több decemberi programja is.
– Az ünnepek mindig nagyon érzékeny pontot jelentenek az egyszülős családok életében – legyen szó a válás vagy az egyik szülő halála utáni karácsonyokról –, de megfelelő kommunikációval meg lehet teremteni a gyerekek életében a békét ebben az időszakban is – mondta Magyar Időknek Nagy Anna, az Egyszülős Központ ötletgazdája. A mindössze fél éve működő intézményre és az általuk kínált közösségi programokra, támogatásra hatalmas igény van: hazánkban körülbelül háromszázezer egyszülős család él, amelyekben félmillió gyerek nevelkedik. – A küldetésünk megmutatni, hogy van kiút, és mégiscsak van tovább – fogalmazott Nagy Anna.

Ismertetése szerint több karácsonyi programmal is készültek az elvált szülőknek – meglepő módon nagyon sok édesapa is eljár ezekre – és gyermekeiknek. Az Egyszülős Központ legelső karácsonyfáját az oda járó családokkal együtt díszítették fel. – A szülők és gyerekek együtt horgoltak, vágtak, ragasztottak, színeztek különféle díszeket, ezek ékesítik most a karácsonyfát a Corvin negyedtől pár percnyi sétára található közösségi térben. Mesés Advent címmel pedig egy határon túli családoknak is szóló hétvégét szerveztünk, ahova összesen 143 család érkezett Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból, illetve Horvátországból – mondta el az alapító.

A két ünnep között a központban is pihennek, de januártól újult erővel folytatják a már hagyományosnak mondható közösségi programokat, mint a korrepetálás, a nevetésterápia, a jogi és pszichológiai tanácsadás. Ingyenes játszóházat biztosítanak a gyerekeknek, illetve közösségi irodát a szülőknek, ahol az egyedülálló anyák és apák nyugodtan intézhetik az ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a központban dolgozók felügyelnek a gyerekeikre.

– Mindezeken felül folyamatosan várhatók új programok, kezdeményezések, így lesz ez 2019-ben is – közölte Nagy Anna, hozzátéve: mindenképpen olyan ötleteket szeretnének megvalósítani, amelyekre valóban igény van az egyszülős családok körében. Szavai szerint bátorító, hogy már féléves működésük alatt is több mint hétszáz családnak tudtak segíteni a központ állandó közösségi terén kívül, például a gyerekek nyári táboroztatásával.

Az egyszülős családok élete a mindennapokban sem könnyű, ám az ünnepekkor különösen problémás lehet. – Az első olyan év, amikor válás után a két szülő külön tölti a karácsonyt, rengeteg kérdést felvet, hiszen az addig megszokott hagyományok felborulnak, az évek óta ismétlődő szokások helyett új rendszert kell kialakítani – hívta fel a figyelmet Nagy Anna.

Amikor nem özvegyekről, hanem válásról van szó, akkor az érzelmi terheken kívül a logisztika kérdése is felmerül, vagyis hogy hol legyen a gyerek szenteste, hol legyen karácsonykor.

– Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elvált szülők gyerekeinek nem kimondottan békések az ünnepek, hanem a folyamatos jövés-menés határozza meg az év végét, ami nem mindig könnyű, jól működő kommunikációval azonban minden kezelhető. A családokban lévő problémáknak közel kilencven százaléka a kommunikációból ered, s nemcsak a gyerek–szülő között, hanem az anya és apa között is. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a gyerek ne azt élje meg, hogy ide-oda cibálják, mintha a karácsony egy nagy vetélkedő lenne a szülők között, ahol az a tét, hogy ki van többet a csemetével, hanem hogy lehet a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből – hangsúlyozta az intézmény alapítója.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ