Cover
Belföld
Családi karácsonyok a történelem tükrében
2018-12-2520:08
Kitartás, családi összetartó erő, szeretet, szerelem, küzdés, megmaradás. Csupán néhány kapaszkodó azoknak a családoknak az életében, akik az elmúlt évszázadot végigküzdötték, akiknek ugyanúgy megvannak a saját áldozataik és hősi halottaik, akiknek a két háború felszabdalta sorsukat. Szabó Anett az ECHO TV Napi aktuális című műsorában gróf Nádasdy Borbála íróval és Jásdi István borásszal beszélgetett. 
A grófnő felidézte az 1944-es karácsonyt, amelyet a legszebbnek nevezett, mert tele volt várakozással, szépséggel és nyugalommal. A legszomorúbb pedig az 1956-os szabadságharc leverését követő karácsony volt számára a kilátástalanság és a reménytelenség miatt.  

A mostani ember mindig elfelejti, mit ünneplünk karácsonykor. A karácsony a mai világban már csak a csillogásról szól, és bár együtt vannak a családok, másnapra mindezt elfelejtik - tette hozzá.

Nádasdy Borbála jellegzetes problémának nevezte, hogy az emberek nem tudják, hogy Jézus születését ünnepeljük. Ezt a csodát és a családok együttlétét szeretné visszahozni, de mint hozzáteszi: nem csak pár nap erejéig karácsonykor, hanem egész évben. 

Jöjjünk össze, amikor csak tudunk, és ameddig lehet – fogalmaz. 
Jásdi István szavai szerint gyerekként csodálatos kalandot jelentettek a karácsonyok. 

Szabó Anett kérdésére kitért arra is: nagyon sok fronton kellett teljesítenie a nőknek. Az akkori nőkben ösztönösen benne volt a családfenntartó szerepe. Nádasdy Borbála hozzátette: a nők ereje a soha fel nem adásban van. 

Teljes adás
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ