Cover
Belföld
Tömegek az autópályákon
2018-12-2411:07
Nemcsak a bevásárlóközpontok teltek meg az elmúlt napokban, az autópályákon, a közutakon és egyes határszakaszokon is jelentős torlódások alakultak ki. A Nyugat-Európából az ünnepekre hazatérő vendégmunkások miatt a főbb határátkelőhelyek rekordforgalmat könyvelhettek el a hétvégén. A Csongrád megyei rendőr-főkapitányság adatai szerint a magyar–szerb és a magyar–román határt csak szombaton több mint 118 ezer utas lépte át.
Vasárnap délelőtt a várakozási idő Röszkénél és Csanádpalotánál a kilépő oldalon elérte a három órát. Hegyeshalomnál az osztrák oldalon a határátkelő előtt mintegy 15 kilométeres torlódás alakult ki szombaton. Az ünnepek miatt a magyar–ukrán határátkelőhelyeken is többórás várakozást követően juthattak át a személyautóval utazók. Az Útinform adatai szerint az autópályákon és az országutakon is többfelé lelassult a közlekedés. A megnövekedett forgalom csak részben tudható be a hazafelé tartó vendégmunkásoknak. Sokan ugyanis az országhatárokon belül is elutaznak, míg egyesek a család többi tagját látogatják meg ilyenkor, mások otthonuktól távol, egy szálloda kényelmét élvezik karácsonykor.

Ezt erősítette meg a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is. Guller Zoltán szerint ebben az évben a legjobb karácsonyi időszakot fogja elkönyvelni a turizmus-vendéglátás szektor, mostanra Budapesten és vidéken is megteltek már a szálláshelyek. A várakozások szerint a hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma az idén el fogja érni a 31 milliót, ami minden idők legjobb eredményének számít.

Guller Zoltán kiemelte: Budapest biztonságos úti cél, amelyet egyre többen választanak a külföldiek közül. Egy felmérés szerint egyébként a magyarok hat százaléka szűk családja köré­ben, de nem otthon tölti az ünnepet. Ennél jóval többen vannak azok, akik szívesen utaznának ugyan, de a családi elvárások miatt mégis inkább otthon maradnak. A GKI Digital és a Bónusz Brigád közös kutatásából kiderül az is, hogy az emberek több mint fele szolgáltatást, élményt ad ajándékba, számuk ráadásul évről évre nő.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ