Cropped landscape
Belföld
Megvannak az első ítéletek az erőszakos tüntetők ügyében
2018-12-2306:28
Felfüggesztett börtönre, illetve közmunkára ítélte a bíróság a Soros-hálózat erőszakos tüntetéssorozatának első két vádlottját. 
A felfüggesztett börtönre ítélt férfi december 16-án, vasárnap megpróbált megütni és lerántani két intézkedő rendőrt. Ahogy a tüntetés több más résztvevője, ő is többszörösen elítélt bűnöző, vasárnap este is kirívóan agresszív volt, amit a bíróság súlyosbító körülményként értékelt. Azért kapott csak felfüggesztett büntetést, mert az őrizetbe vétele után együttműködött a hatóságokkal, a bíróság szerint megbánást tanúsított, beismerte bűnösségét és hozzájárult a gyorsított eljáráshoz, vagyis lemondott a tárgyalásról. Mivel a hivatalos személy elleni erőszak büntetési tétele egytől öt évig terjedő börtön, enélkül nyilvánvalóan letöltendő börtönbüntetést kapott volna, tudatta az origo.hu.
 
Ugyancsak gyorsított eljárásban ítélték közérdekű munkára azt a férfit, aki az egyik tüntetésen fekete festéket fújt a Kossuth téri országzászlóra. A 31 éves férfi kedden este a Parlamenttel szemben lévő országzászló 33 méter magas rúdjára fújt fekete festékkel majdnem három méter hosszan a „sztrájk“ feliratot. 
 
A közeljövőben több más, hasonló jellegű per várható, azokban az esetekben is, ahol a gyanúsított nem járult hozzá a gyorsított eljáráshoz, vagyis bírósági tárgyalás is lesz. Például a zavargások egyik szervezője, a 32 éves belga férfi, a Soros-hálózat aktív tagja, Adrien Beauduin ellen. Beauduin a Soros-egyetem hallgatója, és rendszeres résztvevője a bevándorláspárti tőzsdespekuláns érdekében szervezett tüntetéseknek. Szemtanúk szerint a zavargások legelső napján többször is megütötte a rendőröket.
A demonstrációk idején Budapesten többmilliós kár keletkezett a randalírozók miatt, még a Kossuth téri karácsonyfa is kárt szenvedett, mi több, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkókat is megrongálták.
 
A tüntetések többi napján is rendszeresen az utcára vonult a pár száz fős erőszakos Soros-aktivista hálózat. A zavargásokban 15 rendőr sérült meg, a második naptól pedig politikusok is aktívan részt vettek az erőszakban. A második nap Fekete-Győr András, a Momentum elnöke robbantotta ki az erőszakot, ő dobott el először füstbombát. A viccpárt tagjai amúgy is hosszan, sokáig dobálták a füstbombákat, végül az alelnöküket, Donáth Annát a rendőrök elő is állították.
 
A vandál politikai aktivisták sokszor cél nélkül bolyongtak városszerte, hidakat foglaltak el, rendőröket dobáltak, betörték a Parlament ablakait, kukákat borogattak. A rendőrség harmadik nap után nyilvánosságra hozott statisztikái megdöbbentőek voltak: az addig előállított 51 emberből 22-őt őrizetbe vettek, közülük minden második büntetett előéletű volt. Autótolvajtól kábítószerdílerig mindenféle bűncselekmény elkövetője volt köztük.
 
Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ