Cropped landscape
Belföld
Gulyás Gergely: Minden hónapban ki kell fizetni a túlórát
2018-12-2321:49
Minden hónapban ki kell fizetni a túlórát - jelentette ki Gulyás Gergely az ECHO TV Bayer show című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, maradt az eddig rögzített munkaügyi szabályozás, a túlórakeret pedig akkor nőhet 400 óráig, ha ehhez valaki önkéntesen hozzájárul. A tárcavezető a közigazgatási bíróságok bevezetéséről szólva közölte: nem új keletű a közigazgatási bíróság, amely a magyar jogrend szerves részét képezte a XIX. században egészen 1949-ig, amikor is kommunisták megszüntették. Az MTVA-székházban történtek kapcsán úgy fogalmazott: a szilveszteri kabaréhoz közeledve kétségkívül értékes anyagokkal gazdagodtunk. 
A munkaidőkeret nem jelent túlórát, csupán azt, hogy a meghatározott rendes munkaidőt nem egységesen kell ledolgozni. Ha a munkaidőkereten túlmenően valaki túlórázik - 40 óránál több munkát vállal - akkor a túlórát ki kell fizetni minden hónapban - magyarázta Gulyás Gergely. 

Eddig azt rögzítette a munkaügyi szabályozás, hogy a túlóra mértéke legfeljebb 250, kollektív szerződés esetén pedig 300 óra lehet. Ez a szabály hatályban marad, és akkor nőhet 400 óráig a túlórakeret, ha ehhez valaki önkéntesen hozzájárul - húzta alá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sok helyen eddig is többet dolgoztak az emberek, csak mostantól legálisan ki lehet majd fizetni a túlórát - tette hozzá.  

Nem beszélhetünk rabszolgaságról akkor, amikor valójában az emberi szabadságot növeljük, hiszen az önkéntes beleegyezés a munkavállaló szabad döntése - fogalmazott. 
Gulyás leszögezte: továbbra sem lehet heti 48 óránál többet dolgozni. 

Bayer Zsolt azon kérdésére, mire alapozza az ellenzék, hogy adott esetben a munkaadó csak három év után fizeti ki a túlórát, miközben ez a törvényben nem szerepel, Gulyás Gergely úgy reagált: erről egy ellenzéki politikust kellene megkérdezni, majd úgy folytatta: 
valószínűleg a munkaidőkeret három órára tágításánál lehetőséget láttak rá, hogy elsüssék ezt a hazugságot. De ez nem változtat azon, hogy nincs így. 
Valójában a baloldali politikusok becsapták a saját választóikat, akik közül néhányan az utcára mentek, vagy csak botrányt akartak csinálni - tette hozzá. 

Szavai szerint nincsen tömegtámogatottsága ezeknek a tüntetéseknek. Gyakorlatilag egy megyei Fidesz-szervezet bármikor össze tud hozni hasonló nagyságú demonstrációt. Egy Békemeneten vagy egy nemzeti ünnepen, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, legalább ötvenszer annyian vesznek részt, mint ezeken a megmozdulásokon.  
A közigazgatási bíróságok bevezetéséről szólva a tárcavezető elmondta: a közigazgatási bíróság a XIX. századtól létezett és a magyar jogrend része volt egészen 1949-ig, amikor a kommunisták megszüntették. 
 
Gyakorlatilag a rendszerváltozás óta elsősorban a közigazgatási jogtudomány képviselői részéről újra és újra felmerülő igény, hogy helyre kellene állítani a bírósági rendszeren belüli, de szervezetileg mégis önálló közigazgatási bíróságot - mondta. 

Ez egyébként egy szakmai vita, amelyből azért lehet politikai kérdést csinálni, mert az elmúlt években az ellenzék külföldön kereste a sikereit - fogalmazott. 

Ismételten jogkiterjesztésről van szó, hiszen az eddig egyfokú bírósági eljárás kétfokú bírósági eljárássá változik. Jelezte: minden egyes bíró, aki közigazgatási ügyszakban ítélkezik, kérheti a közigazgatási bíróságra való áthelyezését. Ugyanakkor kívánatosnak és jónak tartja, ha nem csak bírósági fogalmazókból lesznek bírák, hanem a közigazgatásban dolgozó szakemberekből is. Ez megint egy olyan törvényi előírás, amely Európa számtalan államában létező gyakorlat - jegyezte meg. 
Az MTVA-székházban történtek kapcsán a kancelláriaminiszter közölte: az országgyűlési törvény értelmében az országgyűlési képviselő beléphet közintézménybe, ugyanakkor az intézmény rendszerszintű működése nem zavarható. 

Gulyás Gergely úgy véli, ha valaki azért megy be a TV-be, hogy változtasson az adás normális menetén, akkor az a rendszerszintű működés megzavarását jelenti. 

Hozzátette: az épületben készült kis videók, amelyek leleplezték az ellenzéki képviselők valós céljait, felettébb szórakoztatóak és jó, hogy a nyilvánosság jelentős része ezeken keresztül értesült a tüntetésekről.  

Látva a hárommillió fölötti nézettségét Kunhalmi Ágnes egyedülálló produkciójának, a szilveszteri kabaréhoz közeledve kétségkívül értékes anyagokkal gazdagodtunk - mondta a miniszter. 
Teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Bayer show
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ