Cropped landscape
Belföld
Németh Szilárd: Nem dőltek be a magyar emberek a műeséseknek és műkönnyeknek
2018-12-2207:13
Az ellenzék hazudozik, és csak ürügyet keresett az év végi balhéra – mondta a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára. Németh Szilárd többek között a tüntetésekről és a honvédelmet érintő változásokról is beszélt a Magyar Hírlapnak.
– Szokott túlórázni?
 
– Értem a kérdést. A munka törvénykönyvének módosítása jó cselekedet, jó ügyet szolgál, ezért jót fog tenni a munkavállalóknak is. Tehát semmi olyan hátrányt okozó passzus nincs benne, mint amit belehazudnak az emberek arcába.
 
– Az ellenzék és néhány ezer, napok óta tüntető ember nem így gondolja. Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő is megszólalt, szerinte a törvénymódosítás is bizonyítja, hogy minél hamarabb el kell indítani Magyarország ellen a hetes cikkely szerinti eljárást.

 
– Sargentini asszonynak is el kellene olvasni a törvényt. De hát ő nem tud magyarul, s csupán egyszer járt Magyarországon, akkor is csak a Soros-párti haverjaival találkozott. Elgondolkodtató, hogy egy holland törpepárt uniós képviselője milyen jogon üti bele az orrát egy olyan magyar ügybe, ami nemzeti hatáskörbe tartozik. Egyébként a jogszabályt az uniós irányelv alapján módosítottuk, az EU ugyanis négyszáztizenhat órát enged meg. Van olyan európai ország, ahol ugyanez a szám ötszáz, nálunk pedig most négyszáz óra lett. Ez is kizárólag önkéntes alapon, a munkavállaló és a munkáltató között kötött írásbeli megállapodás alapján alkalmazható. Aki többet akar keresni, mostantól megteheti, nem kell másik munkahelyen is munkát vállalnia. A túlórákat pedig ezután is havonta kell kifizetni. Az ellenzék tehát hazudozik, és csak ürügyet keresett az év végi balhéra. Ráadásul emiatt nem vettek részt nagyon fontos, többek között a honvédelmet érintő törvények megtárgyalásában és elfogadásában.
 
– A törvény elfogadásának jogszerűségét az ellenzék vitatja.
 
– Mondják azok, akik felforgatták az Országgyűlés működési rendjét: elfoglalták az elnöki pulpitust, magukból kivetkőzve üvöltöttek, sípoltak, szirénáztak, agresszíven és fenyegetően ugrabugráltak. Majd mikor nem sikerült megbénítaniuk az alkotmányos alapokon és a házszabályi rendelkezéseken nyugvó törvényhozási munkát, megsértődve és duzzogva kirohantak az utcára.
 
– Az rendben volt, ahogyan az ellenzéki képviselőkkel szemben felléptek az MTVA-székháznál?
 
– Nem furcsa az, hogy Saul Alinsky és Szrgya Popovics rendezői ajánlásait láttuk visszaköszönni az elmúlt napok parlamenti, utcai és tévészékházbeli erőszakos eseményeknél? Ráadásul a balhézó ellenzéki képviselők le is leplezték magukat. A videófelvételeken nem éppen Oscar-díjas műesésekkel, műkönnyekkel, előre megkomponált önsanyargatásokkal, nyilvánvaló hazudozással próbáltak etetni bennünket. A magyar emberek nem dőltek be ennek. Nem özönlöttek tömegek a tüntetésekre, a magyarok nyolcvan százaléka pedig elítéli és elhatárolódik az agresszív ellenzéki politikusoktól és a provokatív pártaktivistáktól. Valójában most is ugyanarról szól a fáma, mint évek óta: vannak a bevándorláspártiak és a bevándorlást ellenzők, a háttérben pedig megjelenik Soros György. Az újdonság csak annyi, hogy mindegyik ellenzéki párt, a Jobbiktól az MSZP-n, LMP-n, Párbeszéden át a DK-ig, elkezdte a női politikusait maga előtt tolni. A magunk mögött hagyott hét bebizonyította, hogy ezek a főszereplőkké vált hölgyek – Varga-Damm Andrea, Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Szél Bernadett, Demeter Márta, Szabó Tímea, Vadai Ágnes –, gátlástalanságban, agresszivitásban, hazudozásban, hataloméhségben simán felülmúlják férfi elvtársaikat. Talán csak Had­házy Ákos, Varju László és Tordai Bence az, aki ezt a mélységet még el tudja érni. Vagy ott van a jobbikos Jakab Péter is, aki pofátlanul belepöffeszkedett a miniszterelnök székébe, és meg akarta őt gátolni abban, hogy törvényesen leadhassa a szavazatát. Magyarországon az emberek teljesen szabadon elmondhatják a véleményüket, szabadon tüntethetnek is, ha így akarják kifejezni magukat. Viszont senkinek sincs joga törni-zúzni, gyújtogatni, rendőrökre támadni, vagy éppen a köztévé működési rendjét megzavarni. A rendőrök és biztonságiak maximálisan biztosították a szólásszabadság, a gyülekezés és az informálódás jogát, és törvényesen, indokoltan, arányosan léptek fel az agresszív rendbontókkal szemben. Köszönet illeti őket. Azt viszont nagyon szomorúnak tartom, hogy a tüntetők közé szervezett pártkatonák karácsony ünnepét is meggyalázták azzal, hogy rászoruló gyerekeknek szánt ajándékszánkókat törtek szét, és megpróbálták felgyújtani az ország karácsonyfáját.
 
– Rátérve a honvédelemre, lesz honvédelmi veszélyhelyzet januártól?

 
– A törvény világosan megmondja, milyen esetben és hogyan kell a honvédelmi veszélyhelyzetet elrendelni. Ez nem egy különleges, hanem a békeidőben alkalmazott, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez hasonló jogrend, amely olyan rugalmas intézkedési lehetőséget biztosít a kormány számára, amellyel felkészülhetünk a különböző válsághelyzetek elhárítására.
 
– Miért volt szükség erre a jogrendi típusra?
 
– Az elmúlt években – összefüggésben az illegális migrációval és a terrorveszéllyel – új biztonsági kihívásokra kell válaszokat adnunk. Ilyen például a hibrid és a kiberhadviselés, amelyek alkalmazásakor kihasználják az államok védelmi szabályozásának gyengeségeit, tradicionális kötöttségeit. Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy ez a mostani parlamenti, utcai és a közmédiát is elérő agresszivitás is annak a hibrid harcmodornak a része, amelyet a bevándorláspártiak folytatnak hazánk ellen. Itt már rég nem a túlmunkáról van szó, a Soros-megbízottak azt akarják mindenáron elérni, hogy mi is nyissuk meg a határainkat a bevándorlók előtt.
 
– A honvédség vezetője január 1-jétől a Magyar Honvédség parancsnoka, a miniszter csak irányítja a szervezetet. Mi a célja ennek az átalakításnak?

 
– A Magyar Honvédség a legfőbb biztosítéka az ország békéjének, biztonságának. Ezt a feladatát ebben az új szervezeti-irányítási rendszerben tudja a legmagasabb szinten teljesíteni, és így tud megfelelni a NATO-tagságunkból fakadó követelményeknek is.
 
– Megnövelték a honvédség létszámkeretét, ugyanakkor az ellenzék kifogásolta a lépést. Vadai Ágnes (DK) elképesztőnek nevezte, hogy a honvédség tényleges létszámáról nem hajlandók adatot mondani. Miért?
 
– Ez nem igaz, Vadai Ágnes pontosan ismeri a honvédség létszámát. Legalábbis bízom ebben, hiszen ő a honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki alelnöke. Hozzáfér ezekhez az adatokhoz, csak nem lehet azokat nyilvánosságra hozni. Azt is pontosan tudja, hogy amikor a Gyurcsány-korszak honvédelmi államtitkára volt, akkor konkrétan megfelezték a magyar honvédséget, szélnek eresztették a katonákat. A mostani döntéssel harminchétezer-ötszáz főre emeltük a létszámkeretet, ez tizenháromezer-hatszázzal több, mint 2010-ben. Az ő idejükben volt egy másik döbbenetes szám is: mindössze tizenhét önkéntes tartalékos katonával adták át a honvédséget 2010-ben, most viszont átléptük a nyolcezres létszámot. A fegyvergyártást gyakorlatilag teljesen kinyírták: 2010-ben egyetlenegy Magyarországon gyártott töltényt sem tudtunk volna adni a magyar katonák kezébe. Most, a magyar hadiipar újjáélesztésének első lépéseként, Kiskunfélegyházán megkezdődött a kézi fegyverek gyártása. A karácsonyi vásárokat a rendőrökkel együtt biztosító katonai rendészeket már ilyen világszínvonalú „Scorpion EVO 3” géppisztolyokkal szereltük fel. A légi csapatszállító, felderítő képességünket új, modern helikopterek és repülőgépek vásárlásával szereztük vissza. Vadai Ágnesék csak addig jutottak, hogy különböző repülési adatokat kérnek ki a kormánytagok szállításáról. Úgy csinálnak, mintha ez ördögtől való dolog lenne. Pedig 2002 és 2010 között több mint százszor utaztak az akkori szoclib kormánytagok a honvédség gépein. Maga Vadai Ágnes például nyolcszor, egyszer még a férjét is magával cipelte az egyik külföldi útjára.
 
– Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban úgy fogalmazott: a honvédség kiemelten fontos feladata a fiatalok megszólítása. Most mégis negyvenről ötven évre növelték a hadköteles férfiak behívhatósági korhatárát. Nincs itt ellentmondás?
 
– Abszolút nincs, a behívhatósági korhatár emeléséről európai minták és demográfiai lehetőségeink alapján döntöttünk. Európában sehol sincs negyven év, ezt is a hazai szocialistáink ötlötték ki. Például Szlové­niá­ban hatvanhárom, Lengyelországban hatvan, Romániában ötvenöt évben határozták meg. A korhatár európai átlagra emelésével nyolcszázötvenezer magyar emberrel többen állnak rendelkezésre, ha egy háborús helyzetben a haza és családjaink megvédése ezt kívánja tőlünk. Az is tény, hogy fiatalok nélkül nem lehet megújítani a magyar honvédséget. A már Debrecenben működő Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba három és félszeres a túljelentkezés, és már tervezzük a következő intézményt Hódmezővásárhelyen. A honvédség olyan életpályát kínál a fiataloknak, amelybe érdemes belépni.
 
– Ön egyúttal a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetét vezeti ősz óta. Milyen tevékenységet végeztek eddig?

 
– Két fontos politikai témánk van, mindkettő a biztonsággal, a közös magyar jövőnkkel van összefüggésben. Az egyik a gyermekes családok támogatása a népesedési gondjaink orvoslására. Erre is alakult egy kabinet, azt Novák Katalin államtitkár asszony vezeti. A másik a bevándorlás mint a legfontosabb biztonsági kérdés. Brüsszelből folyamatosan erőltetik a migrációt a Soros György spekuláns milliárdos által kitartott politikusok. Mindenféle eljárást indítanak el, komoly nyomás alatt tartják az országot. Most pél­dául a Velencei Bizottság akarja hatályon kívül helyeztetni a Stop Soros- törvénycsomagot, ebben az ügyben hamarosan össze is hívom a kabinetet.
 
– Csak nem fogják visszavonni?
 
– Hogy vonnánk vissza? Mi azt ígértük tavasszal az embereknek, hogy ha kétharmados támogatást kapunk tőlük, akkor módosítani tudjuk az Alaptörvényt, és beterjesztjük a Stop Soros-törvénycsomagot. Ez meg is történt, mert a magyar választók ezt akarták, erre adtak nekünk felhatalmazást.
 
– Nálunk rendezték meg a birkózó világbajnokságot. Hogyan értékeli a rendezvényt?
 
– Nagyon sikeres volt, a világ minden tájáról dicséretet kaptunk. Mindenki azt emelte ki, hogy a lelátókon rengeteg fiatal volt. Az ország minden részéről hoztuk a birkózó gyerekeket és családtagjaikat, hogy együtt szurkoljunk, együtt örülhessünk a magyar sikereknek. Önmagáért beszél, hogy itt volt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke és a tavalyi párizsi világbajnokság szervezőbizottsági elnöke is azt mondta, hogy az idei budapesti volt a valaha legjobb világbajnokság. Bácsi Péter világbajnokunknak pedig innen is gratulálok.
 
– Azt már tudjuk, hogy Kötcsén ön szokott főzni. Otthon beáll a konyhába, ha a karácsonyi menüről van szó?

 
– Nemhogy beállok, édesanyámmal együtt én készítem. A menü mindig hagyományos: feleségem kedvence a halászlé belsőségekkel, a gyerekeknek gyöngytyúkleves Újházi-módra. Fiam komoly pusztítója a rántott szürkeharcsának krumplipürével. De lesz bécsi szelet borjúból krumplisalátával, kocsonya és töltött káposzta, amit füstölt hússal és babbal dúsítok az idén. Desszertnek a kislányom tiramisut kért, ezen kívül édesanyám mennyei süteményei kerülnek az ünnepi asztalra.

Szalai Laura
Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ