Cover
Belföld
Székely András: A többség szerint szükség van a gyerekre a boldogsághoz
2018-12-2121:22
1,3 millió magyar konzultált a kormánnyal családügyben. Néhány hét alatt feldolgozzák, azután tudnak majd dönteni családtámogatások bővítéséről. Székely András, a KINCS szakpolitikai elemzési vezetője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: készítettek egy felmérést gyerekes szülők körében és egyértelműen kijött, hogy fontosak az anyagiak, de az érzelmi szempontokat fontosabbnak vélték.
Székely András kifejtette: támogatásokra nagyon nagy szükség van, mert az anyagiak nélkül nehéz a családokat rendesen nevelni.

Kiemelte: a sok nehézség ellenére nagyon sokat javult a termékenységi mutató az elmúlt nyolc évben.
A mélypontról, 1,27-ről most már a termékenységi ráta 1,49. Tehát nagyon nagy javulás volt, de az ideális érték 2,1 lenne
- fogalmazott. Hozzátette: ez ki van tűzve célként és reméli, hogy el lehet érni.

Székely András szerint a kormány nem csak az anyagiakkal tudja segíteni a családokat, hanem például a lakástámogatásokkal.
Tudjuk azt, hogy az egyik legfontosabb szempont a családalapításnál a lakhatási feltételek biztosítása és ez egy komoly probléma, hogy miként oldják meg. Minden olyan segítség, mely ösztönzi a gyerekvállalást és a lakások megszerzését összekössük pozitív hatással van.
Székely András elmondta, hogy jelenleg folyamatosan fogyóban van a magyar népesség, mert a szülőképes korú nőknek száma csökken, ezért hiába nőtt a termékenységi ráta a születendő gyerekek száma csökken.
Kevesebb nő szül több gyereket, de jobban csökken a szülőképes korú nők száma, mint ahogy a termékenységük növekszik.
Velkovics Vilmos azon kérdésére, boldogabbak-e azok a családok, ahol gyerekek vannak Székely András elmondta: elsősorban gyerekes családokat kérdeztek és ezek a családok úgy gondolják, hogy szükség van a gyerekre a boldogsághoz.
90 százalék boldognak vallotta magát, ami egy nagyon szép arány. A gyerekvállalás nehézségekkel is jár, de a válaszadók boldognak érzik magukat
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ