Cropped landscape
Belföld
Pont kerülhet Gémesi György hulladék-ügyének végére
2018-12-0116:50
Bő kétharmados többséggel két jelölt közül Fördős Attilát, Vác polgármesterét választották meg az Északkelet-Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tulajdonos polgármesterei elnöknek.
Mint ismeret, november 5-én, Gémesi György Gödöllő polgármestere lemondott a Zöld Híd B.I.G.G Nonprofit Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról.

A Fidesz szerint az LMP parlamenti listáján harmadik helyen szereplő politikus lépése „gyakorlatilag felért egy beismerő vallomással”. Gémesinek ezért kellett távoznia, mert a kirobbant botrány, a Zöld Híd hulladékügye, amiért Gémesinek vállalnia kellett a felelősséget.
Semmiféle pénzügyi, vagy egyéb vita nem indokolhatja, hogy megszüntessenek, egy olyan közszolgáltatást, amely 300 ezer embert érint
– nyilatkozta korábban Vécsey László országgyűlési képviselő.

A politikai motiváció a Gémesi által irányított szervezetnél nyilvánvaló volt, mert az ország egyéb területein működő hulladékgazdálkodási rendszerek, amelyek hasonló forrásokból gazdálkodnak, el tudták látni a feladatukat.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban az ügy kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kft.-t irányító LMP-s Gémesi György gödöllői polgármester politikai játszmába kezdett, de a kormány nem enged a zsarolásnak.

Gémesi pénzhiányra való hivatkozása azért is vitatható, mert a Magyar Idők korábban már megírta, hogy miközben a 116 Pest és Nógrád megyei településen a hulladékszállítást végző Zöld Híd Kft. pénzügyi nehézségekre hivatkozva október végén felfüggesztette a szolgáltatását, a Gémesi György vezette többségi tulajdonos önkormányzati társulás nettó 31,8 millió forintért vásárolt egy buszt. Ami el is fuvarozta Gémesi amatőr színtársulatát egy csallóközi előadásra.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ