Cropped landscape
Belföld
Az európai élmezőnybe ugorhat a Fidesz-KDNP
2018-12-0108:03
A Fidesz akár az Európai Parlament hatodik legerősebb pártja lehet a jövő májusi választásokat köve­tően. A VoteWatch Europe nevű elemzőintézet elmérése azt is előrejelzi, hogy jelentősen növelhetik befolyásukat az euroszkeptikus erők. Bár a francia elnök pártjával felálló liberális frakció a jelenleginél több mandátumra számíthat, Emmanuel Macron esélyei belpolitikai okok miatt jelentősen romlottak egy pártcsaládokon átívelő koalíció létrehozására.
Jelentősen megerősödhetnek az euroszkeptikus pártok a jövő évi európai parlamenti választásokon, e formá­ciók a mandátumok negyedét is megszerezhetik.
A VoteWatch Europe elemzőintézet felmérése szerint az Európai Parlament (EP) legerősebb pártja lehet az olasz Liga. A szintén itá­liai Öt Csillag Mozgalom, valamint a lengyel Jog és Igazságosság pedig az öt legnagyobb párt közé kerülhet.

A három formáció együttesen 75 mandátum megszerzésére számíthat a megszerezhető 705-ből. Az említett pártokat soraikban tudó euroszkeptikus frakciók, az ENF, az EFDD és az ECR összesen a képviselői helyek 24 százalékát gyűjthetik be a 2014-es 21-gyel szemben.

Annak ellenére sikerülhet jelentősen erősödniük, hogy az ECR valamelyest gyengül a brexit következtében kieső brit konzervatívok hiá­nyában. A francia Nemzeti Tömörülést, Marine Le Pen pártját is magába foglaló ENF nagyjából megduplázhatja jelenlétét az EP-ben, a német AfD-vel felálló EFDD pedig nagyjából két százalékkal lesz erősebb, s a mandátumok nyolc százalékát söpörheti majd be.

A Fidesz–KDNP listájáról a jelenlegi 12 képviselő helyett akár 14-15 is bejuthat az EP-be, s a külhoni konzervatív magyar pártokkal együttesen akár 18-ra is emelkedhet a kormánypártokkal együttműködő képviselők száma.
A legoptimistább forgatókönyv megvalósulása esetén a Fidesz–KDNP a hatodik legerősebb párttá válna Strasbourgban. A 14 mandátummal a magyar kormánypártok a negyedik helyet foglalnák el az Európai Néppárton (EPP) belül, 17-18 képviselő pedig itt már dobogós helyezést érhetne.

Egyre kevésbé valószínű, hogy a Fidesz–KDNP-nek a néppártból történő kizárására irányuló további próbálkozásokkal kell számolnia a következő ciklusban, hiszen míg a magyar kormánypártok várhatóan erősödnek, az EPP az előrejelzés szerint jelentős gyengülést szenved majd el.

Bár a néppárt továbbra is az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládja marad – nagyjából a mandátumok negyedére tehet szert jövő májusban –, jelenleg még a képviselői helyek 29 százalékával rendelkezik.
A második legnagyobb frakció a szociáldemokratáké (S&D), akik a képviselői helyek ötödét szerezhetik meg a legújabb mandátumbecslések szerint.

Az ALDE elnevezésű liberális frakció, amelyhez az En Marche, vagyis a francia elnök pártja is csatlakozott, értelemszerűen erősödik, s a jelenlegi kilenc helyett a mandátumoknak akár a 13 százalékát is megszerezheti. Ám Emmanuel Macronnak népszerűségvesztéséből eredően egyre nagyobb belpolitikai nehézségekkel kell szembenéznie hazájában, és ez rontja arra irányuló törekvéseit, hogy egy pártcsaládokon átívelő koalíciót hozzon létre az EP-ben.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ