Cropped landscape
Belföld
Tegnapi történelem: A Munkásőrség valódi arca
2018-11-2006:07
Három évtizeddel az egypártrendszer megszűnése után a kommunista diktatúra jellegzetes fegyveres testületéről, a Munkásőrségről még mindig kevés hiteles adattal rendelkezünk. Tagjai közül sokan aktív részesei voltak annak a karhatalomnak, amely brutális eszközökkel torolta meg az 56-os forradalmat. Kik cserélték a pufajkát munkásőr egyenruhára? Milyen előnyökkel járt, ha valaki belépett? Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában a munkásőrök történetét Tóth Eszter Zsófia történész, a VERITAS Történelemkutató Intézet kutatója és Ötvös István a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja vizsgálta meg.
A későbbi karhatalmi alakulatokat adó csoportok már 1956 októberében is jelen voltak, de a szovjet egységekkel csak a forradalom után kezdtek járőrözni. A magyarokból álló erőszakszervezet életre hívására azért volt szükség, mert bár ,,a szovjet csapatok katonailag erősítették, politikailag viszont gyengítették az országot” – emlékezett vissza Kádár János indoklására Ötvös István.

A ,,pufajkások” voltak azok, akik az új rendszer híveivé szegődtek, mi több, ők alkották a Kádár-kormány bázisát - jelentette ki Tóth Eszter Zsófia a műsorban. Az egykori Munkásőrség tagjai nem csak a forradalom megtorlásában játszottak fontos szerepet, de folyamatos fenyegetéseikkel rávették a civil társadalom tagjait a TSZ-ekbe való belépésre. A szervezet kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy nem hivatásos állományból és nem is önkéntes alapon szerveződött – mondta el a VERITAS kutatója.

Ferkó Dániel felvetésére Ötvös István arról is beszélt, hogy Munkásőrség a Belügyminisztériumnak és a Honvédségnek is alá volt rendelve. 
A munkásőrré válásnak alapvető feltétele volt a megbízhatóság és a lojalitás, éppen ezért gyakori volt, hogy a szolgálatot teljesítők párttagsággal is rendelkeztek. A rendszer a szervezet tagjait megjutalmazta, elnézett a tagoknak kisebb kihágásokat, akik sokszor így a hatalmukkal is visszaélhettek és vissza is éltek - fűzte hozzá Tóth Eszter Zsófia.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ