Cropped landscape
Belföld
Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés
2018-11-1920:27
A cigány fiataloknak is ki kellene használniuk azokat a lehetőségeket, amiket a kormány kínál. Elméletileg az óvodától kezdve egészen a szakmaszerzésig eltelő 10-12 van érdemi lehetőség arra, hogy 17-18 évesen végzettséggel kerüljenek ki ezek a fiatalok a nagybetűs életbe. Erről Forgács István független romaügyi szakértő beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának hétfői adásában. Felhívta a figyelmet, a cigányok számára a felzárkózás útja ki van kövezve, a vállalatok pedig azt várják, hogy cigányok belépjenek a munkaerőpiacra, hiszen a romák felzárkózása elsősorban nem esélyegyenlőségi, hanem gazdasági kérdés. 
Forgács István mindenképpen pozitívumnak tartja, hogy a kormányzat kötelezővé tette az óvodáztatást, hogy van ingyenes étkeztetés az óvodákban és iskolákban is, hogy a gyerekek alsó tagozaton ingyen juthatnak a tankönyvekhez, ezen felül a szakmát kínáló szakközépiskolát tárt kapukkal várják a diákokat. 

A romaügyi szakértő Velkovics Vilmos műsorvezetőnek elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy hátrányos helyzetű fiatal 16-17 évesen otthagyja az iskolát. Hozzátette: a probléma abban van, hogy az általános iskola végeztével kötelező jelleggel muszáj tovább tanulnia sok cigány fiatalnak, ott viszont a kitartás, a támogatás hiányzik. 

Minden komolyabb hazai és nemzetközi vállalat arra vár, hogy a cigány emberek tízezrei jelenjenek meg a munkaerőpiacon
– hívta fel rá a figyelmet Forgács István. 

A szakértő sorsdöntőnek nevezte a következő 10-15 évet, hiszen ahogy egyre inkább javul a technika és megjelenik a vállalatoknál a robotizáció, az egy olyan helyzetet teremthet, hogy a hazai cigányság túlnyomó többsége semmilyen formában nem fog tudni elhelyezkedni. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ