Cropped landscape
Belföld
Századvég: Nincs kizárva a Brexit átmeneti időszakának kitolása
2018-11-1607:20
Ha Theresa May brit miniszterelnöknek sikerül eladnia saját pártjának és a londoni parlamentnek a mostani úgynevezett technikai megállapodás Brexit-csomagot, akkor elkerülhető a hard, vagyis a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. Erről Szabó Dávid, a Századvég kutatási igazgatója beszélt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának pénteki adásában. A szakértő szerint nincs kizárva az, ha a lényegi kérdésekben nincs megegyezés, akkor az úgynevezett átmeneti állapot sokáig eltarthat.  
A brit kormány a héten jóváhagyta a EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet. Szabó Dávid szerint azt látszik, hogy Londonban a felek eljutottak arra a pontra, hogy elfogadható vált több lényegi kérdésnek a jövő évi, vagy akár 2020. évi tisztázása.
"Ez sokkal elfogadhatóbb a tárgyalófeleknek, mintha nem lenne megállapodás" – tette hozzá.

Az Európai Unió elégedett a londoni kormánydöntéssel, ám a May-kabinet rendkívül megosztott, két miniszter már lemondott. A Századvég kutatási igazgatója szerint nincs kizárva, hogy egy széleskörű brit politikai válság fog bekövetkezni.

Kérdésre válaszolva, Szabó Dávid elmondta, Magyarországnak mindenképpen a britek rendezett kiválása lenne az érdeke. Meglátása szerint, ha May megszerzi a csomagjához a megfelelő támogatást, akkor azt hazánknak üdvözölnie kellene, semmint kritikusan szemlélni. A megállapodás védené azoknak a magyaroknak az érdekeit is, akik jelenleg Nagy-Britanniában dolgoznak, a szabad mozgás az átmeneti időszakban is fennmaradna, az uniós polgárok jogait hosszú távon is garantálná.

Hozzátette: Van esély arra, hogy Nagy-Britannia hosszabb távon részese marad a közösségnek, mert, ha nem tudnak megegyezni lényegi kérdésekben, akkor az átmeneti állapot hosszú időre kitolható.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt! 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ