Cropped landscape
Belföld
Az egynapos sebészet célja, hogy kiváltsa az aktív fekvőbeteg ellátást
2018-11-1607:41
A betegek, a gyógyulás szempontjából mindenképpen könnyebbséget fog jelenteni, hogy két éven belül mindenhol várható majd egynapos sebészeti ellátóhely, vagyis olyan intézmény, ahonnan a műtét után 24 órán belül távozhat a beteg és az otthonában gyógyulhat – emelte ki Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az ECHO TV Jó reggelt című műsorának pénteki adásában. A szaktárca célja, hogy az egynapos sebészetek révén csökkenjen a kórházakban az aktív fekvőbeteg ellátás.
Vitályos Eszter adásunkban kiemelte, azon kell lenni, hogy a betegre minél kisebb pszichés teher rakódjon azáltal, hogy otthon lábadozhat. Az állam az intézkedéstől arra számít, hogy a kórházi humánerőforrás-kapacitást könnyebben lehet majd átcsoportosítani.
A nyugat-európai országokban az egynapos sebészeti forma 60-90 százalékban fedi le ezt az ellátást, ez nálunk 39 százalék
– mutatott rá a politikus.

Kérdésre válaszolva Vitályos Eszter elmondta, már meglévő kórházakban alakítják majd ki az egynapos sebészeteket, 15 helyszínen van szükség infrastrukturális beruházásra, a project keretében pedig mintegy 15 ezer eszközt kell majd beszerezni.

Traumatológia, ortopédia, nőgyógyászati, illetve szemészeti beavatkozások azok, amelyeket elsősorban szeretnének az egynapos sebészet keretében megvalósítani.

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ