Cropped landscape
Belföld
Már itthon is nyomoznak Staudték áfacsalási ügyében
2018-11-1315:02
Az ügyészség utasítására már Magyarországon is nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) abban a milliárdos, több országot is érintő áfacsalási ügyben, amelynek egy feljelentés szerint elkövetője lehet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két volt alezredese, illetve a Jobbik parlamenti képviselője, Staudt Gábor is – tudta meg a PestiSrácok.hu. Lengyelországban már néhány hónapja elindították a nyomozást és az üggyel foglalkozó maffiaellenes nyomozók október végén két napon keresztül hallgatták ki a feljelentőt, aki fontos bizonyítékokat is átadott a lengyel hatóságoknak. Staudt Gábor korábban a portálnak azt üzente, semmilyen bűncselekményben nem vett részt. 
A lengyel állam kárára elkövetett több, mint két és félmilliárd forint értékű költségvetési csalás gyanúja miatt jelentette fel a lengyel ügyészségen a Jobbik parlamenti képviselőjét, Staudt Gábort, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két volt alezredesét és több társukat egy Magyarországon működő, nemesfémmel üzletelő bűnszervezet korábbi tagja.

A korábbi bandatag a lengyel szerveknek megjegyezte, hogy volt társai közül

egyikük a Nemzeti Nyomozó Iroda (a magyar rendőrség egy különleges szerve) nyugállományú alezredese (dr. F. László), egy másik személy pedig az elkövetés idején aktív szolgálati állományú alezredese volt (R. Sándor). Az elkövetői csoporthoz tartozott dr. Staudt Gábor, a legerősebb magyar ellenzéki párt (Jobbik) egyik vezető tagja, aki mind az elkövetés idején, mind jelenleg felelős pozíciót tölt be a magyar Országgyűlésben, mint a Jobbik parlamenti képviselője. A nemesfém-szakmához a hozzáértést H. Dávid biztosította a csoportnak”.
F. Lászlóról egyébként érdemes megemlíteni, hogy Staudt Gábornak a legszűkebb tanácsadói, bizalmi körébe tartozott, és munkájával segítette a Jobbik akkori fővárosi frakcióját. A frakció működésére rálátó források a PestiSrácok.hu-nak állítják, F.-hez kötődik a radikális párt egyik legnagyobb kampányígéretének, a csendőrség felállításának ötlete. A nyugalmazott alezredes részt vett és fel is szólalt a Jobbik első szakmai konferenciáján, amit a rendvédelem témakörében tartottak meg 2009 októberében.Az első, még Magyarországon megtett feljelentés szerint a bűnös úton megszerzett vagyonnal F.-nek és a jobbikos politikusnak hosszú távú politikai céljaik voltak, például az, hogy Staudt “minimum belügyminiszter” legyen, az alezredes pedig legalább az államtitkára. A másik egykori, ám a cselekmény idején még aktív rendőrről azt fontos tudni, hogy fia, R. Sándor Marcell (aki szintén szerepel a feljelentésben) 2014-ben az MSZP színeiben felkerült a baloldali ellenzéki összefogás választási listájára is.

A lengyel hatóság végül elindította a nyomozást, és úgy tudni, az üggyel egy speciális ügyész által felügyelt, maffiaellenes, gazdasági területen is otthonosan mozgó lengyel rendőri egység foglalkozik, akiknek a már kihallgatott feljelentő fontos dokumentumokat, okirati bizonyítékokat adott át. A férfit még idén újra meg fogják hallgatni, aki a  PestiSrácok értesülései szerint az október végén megtörtént varsói meghallgatásán kérdésre beszélt az összes feljelentésben megtalálható személy, köztük Staudt Gábor szerepéről is. Staudtékat márciusban a magyar ügyészségen (KNYF-en) is feljelentették, majd az iratok a NAV-hoz kerültek, ám nyomozást végül azért nem indítottak, mert az adóhatóság álláspontja szerint nem a hazai, hanem a lengyel költségvetésnek okoztak kárt. Ezt a határozatot felülbírálta a IX. Kerületi Ügyészség annyival, hogy a feljelentést nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában kellett volna elutasítani, hiszen „nem az a helytálló következtetés, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”, csupán nem a magyar költségvetést érte kár.

Az ügyben azonban nemrég fordulat állt be, ugyanis Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a IX. Kerületi Ügyészség a NAV határozatait felülvizsgálta, és megállapította, hogy a költségvetési csalás gyanúja fennáll, ezért a feljelentésben foglaltak tisztázása csak nyomozás keretében lehetséges. A kerületi ügyészség ezért a nyomozó hatóság (NAV) feljelentést elutasító (majd azt módosító) határozatait hatályon kívül helyezte – írta Bagoly Bettina, hozzátéve, hogy a NAV az ügyészség felhívásának eleget téve elrendelte a nyomozást.

Fontos megjegyezni, ha az eljárás során valóban megalapozott gyanú merül fel Staudt Gábor elkövetői szerepével kapcsolatban (ahogy ez az eredeti feljelentésben szerepel), akkor az ügyet át kell majd adni a mentelmi joggal védett személyek ügyében eljáró Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF).

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ