Cropped landscape
Belföld
Még sokáig el fog húzódni a titkosszolgák peres ügye
2018-11-1208:55
Egyelőre ülnökhiány miatt nincs kitűzve a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői és Jakubinyi Róbert, az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kulcsfigurájának százmilliós vesztegetési pere, tudta meg a Magyar Idők. Az elhárítás volt főigazgatója Galambos Lajos vezérőrnagy, ezért az ügyét majd ismét tárgyaló katonai tanácsba tábornoki rangú ülnököt kell találnia a Kaposvári Törvényszéknek.
Tart az ülnök kiválasztásának folyamata a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsába, hogy harmadszor is nekifuthassanak a volt Gyurcsány-kormány titkos­szolgálati vezetőinek megvesztegetése miatt indult pernek, tudta meg a Magyar Idők. Az eljárás minősített, ezért hivatalos részleteket továbbra sem lehet tudni az ügyről.

Még június 21-én számoltunk be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tanácsülésen bírálta el a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elmarasztaló ítéletét a vád szerinti megvesztegető, Jakubinyi Róbert, valamint a megvesztegetett Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója és Gyarmati György, az NBH volt osztályvezetője ellen.

Az Egymásért, Egy-másért Alapítványi botrány egyik kulcsfigurája, Jakubinyi négy, az elhárítás volt főigazgatója, Galambos öt, volt osztályvezetője, Gyarmati három év letöltendő szabadságvesztést kapott első fokon, a vádhatóság súlyosításért, a védelem elsősorban felmentésért, másodsorban az ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett. Az ítélőtábla a védelem álláspontját fogadta el, és hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új elsőfokú eljárást rendeltek el.

Állítólag egy banális formai hiba miatt került sor minderre. Az ügyet végül visszaadták a Kaposvári Törvényszéknek, ahol a katonai tanács törvény szerinti összeállítása okoz gondot. A törvény előírja, hogy tábornoki rangú vádlott esetében legalább az egyik ülnöknek tábornoknak kell lennie. A Magyar Idők megtudta, ez a folyamat még tart, ám hamarosan megoldás születhet. A tanács összeállítása után következhet a per kitűzése. Az eljárás várhatóan már csak jövőre kezdődhet meg, így tovább húzódik a volt Gyurcsány-kormányra is árnyékot vető titkosszolgálati vesztegetési ügy elbírálása.

Az ügy négy éve még a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán indult, hogy aztán 2015. április 8-án elölről kezdődjön a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsán, ahol újabb két év múlva, 2017 őszén született meg az elmarasztaló ítélet. Eszerint a vezérőrnagyot folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt a börtön mellett nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint 150 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Jakubinyi Róbertet kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt négy év börtönre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. A harmadrendű vádlottat, az NBH egykori osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt vesztegetés miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre tiltották el, valamint százmillió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

Az ügy a volt Gyurcsány-kormány másik titkosszolgálatokkal kapcsolatos botrányának, az Egymásért, Egy-másért Alapítvány botrányának mellékszála. Korábban a PestiSrácok írta meg: az egykori közhasznú szervezet a legmagasabb rangú titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett évekig. Az ötlet egy vallomás szerint Jakubinyi Róberté, aki szolgálataiért cserébe állítólag azt kérte a titkosszolgáktól, hogy simítsák el a büntetőügyeit.

Az alapítvány másik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint ebben az NBH vezetői partnerek voltak, és Galambos mintegy 150 millió forintot, Gyarmati százmillió forintot kapott. A vagyonelkobzás éppen a fenti összegekről szólt.

Gyarmati titkos­szolgaként vett részt a kuratóriumban, ahova Galambos a főigazgatói posztról távozva került be.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ