Cropped landscape
Belföld
Minden második választó kormánypárti szavazó
2018-11-0906:03
A kormánypárt támogatottsága továbbra is nagyon erős, a teljes felnőtt magyar lakosság 38 százaléka szimpatizál velük, ez nagyjából hárommillió ember – derült ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készített, tegnap elkészült közvélemény-kutatásából. Az októberre vonatkozó felmérés szerint a pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található a múlt havival megegyező, 10 százalékos táborral, az MSZP–Párbeszéd pedig szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét, míg a DK a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat.
Októberben a többi releváns párt iránt a felnőtt magyarok töredéke mutatott érdeklődést. Különösen az LMP szerepelt rosszul, amely már csak a választópolgárok két százalékát tudhatja maga mögött. Népszerűsége így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk továbbra is egy százalékon áll a Nézőpont Intézet kutatása szerint.
A voksoláson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kismértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta. A Nézőpont eredményei szerint a Fidesz–KDNP továbbra is megszerezné a szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát. Ez azt jelenti, hogy minden második választó Fidesz-szavazó. A Jobbik az előző havinál egy százalékponttal gyengébben, 17 százalékon áll.

Az Idea Intézet októberi, tegnap napvilágot látott közvélemény-kutatása hasonló eredményekre jutott. Felmérésük szerint a Fidesz–KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 37 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében 11 százalék.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ