Cropped landscape
Belföld
Elkerülhetetlen a vidékről városokba költözés
2018-11-0908:18
A vásárlóerő a nettó jövedelmeket tartalmazza és ehhez adják hozzá az egyéb szociális transzfereket - mondta Németh György az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. A szociológus kiemelte: ez nem a gazdaság teljesítményét mutatja, de ennek ellenére van átfedés abban, hogy hogyan alakul a GDP és vásárlóerő mértéke.
A vásárlóerő leginkább attól függ, hogy akik a településen laknak, hol találnak munkát, hiszen keveseknek adatik meg, hogy például vállalkozóként nagyobb jövedelemre tegyenek szert. Magyarországon nagyok az országon belüli különbségek, holott a távolságok kicsik, ez egy sajátos probléma, amit mindenképpen kezelni kell kormányzati beavatkozással - mondta a szociológus.
A TOP10-ben elsősorban kisebb települések vannak, tehát ha divatba jönnek, akkor sok magasan képzett fiatal költözik ki oda. Míg az a hely, ahonnan az emberek elköltöznek, és a nyugdíjas öregek maradnak ott hátrányba kerülnek.
Az adatokból az is látszik, hogy a mezőgazdaság átalakulása miatt elkerületlen a vidékről városokba áramlás - tette hozzá Németh György.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ