Cropped landscape
Kultúra
Vidnyánszky Attila: A kultúr-tao a színházi szakma rákos daganata
2018-11-0709:01
Egyetért azzal a kormányzati előterjesztéssel Vidnyánszky Attila, hogy a jelenlegi formájában szűnjön meg a színházi tao-támogatások rendszere. A Nemzeti Színház főigazgatója erről az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának szerdai adásában beszélt. A rendező évek óta harcol az általa rákos daganatnak nevezett tao-támogatások mostani rendszere ellen, mert közlése szerint az nagyon kijátszható. 
Vidnyánszky Attila ismertette, rengeteg visszaélés történt a tao-pénzek területén. Példaként hozta fel, hogy értékes címek szorultak ki a színházakban, mert sok teátrum taós előadásokat tűzött színpadara. A Kossuth-díjas rendező szerint egyáltalán nem tesz jót a kultúrának, ha a piac törvényei érvényesülnek. 

A Nemzeti Színház főigazgatója szerint a tao-pénzek esetében egyszerűen nem lehet kiszűrni a visszaéléseket. Hozzátette: az egyetlen megoldás az, ha megszüntetjük. 
Az a pénz, ami befolyt a színházi szakmába maradjon meg, csak legyen úgy kiosztva, mint a többi, taón kívüli pénzek is
– mondta el Vidnyánszky Attila. A rendező közlése szerint a tao-pénzek bejövetele azért is jelentett gondot, mert ahogy az befolyt, a fenntartók, az önkormányzatok egyre kevesebb összeget nyújtottak. 

Kérdésre válaszolva elmondta, ha megszűnne a tao, a kőszínházak bedőlnének, mert a tao annyira beépült a költségvetésükbe, ugyanakkor olyan összegről van szó, hogy a nagy- és kisszínházaknak is bőséggel jutna kompenzáció. 

Teljes beszélgetés: 
A Csongor és Tünde, valamint a Bánk bán után Az ember tragédiája műsorra tűzésével a 2018/19-es évadtól a magyar drámairodalom mindhárom klasszikusa látható a Nemzeti Színházban. Erről is kérdeztük Vidnyánszky Attilát Jó reggelt című műsorunkban.
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt! 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ