Cropped landscape
Belföld
Civil kör: Amerika nem izgatja magát a CEU ügyén
2018-11-0321:53
Vélhetően az Egyesült Államok levette a kezét a CEU-ról. Ha ugyanis fontos lenne számára az egyetem budapesti létének kérdése, más irányba mutatnának az események - hangzott el az ECHO TV Civil kör című műsorában. 
A CEU rektora nemrég bejelentette: Bécsbe költöznek, amennyiben a magyar kormány nem írja alá decemberig az egyetem budapesti működéséhez szükséges államközi megállapodást. 
Ferencz Orsolya, az ELTE tudományos főmunkatársa az ügy kapcsán úgy fogalmazott: 
nehéz kérdés bármely egyetem kapcsán arról értekezni, hogy másik országba távozik. Úgy véli a CEU ügye sokkal összetettebb annál, minthogy egyértelműen kijelenthető legyen a pozitív vagy a negatív megítélése, illetve, hogy a tudomány és az alkotás szabadsága sérül-e.
Az űrkutató kifejtette: folyik értékes kutatás a CEU-n például a klímavédelem kapcsán, ugyanakkor vannak erősen vitathatóak is, a többi közt a gendertudományok területén. 

Ha a CEU számára ennyire kardinális kérdés, hogy Budapesten maradhasson, akkor valóban igazolnia kellene az egyesült államokbeli oktatási tevékenységét - tette hozzá. 
Trombitás Kristóf, a Mandiner munkatársa szerint, ha az Egyesült Államok számára fontos lenne a CEU kérdése, akkor háttértárgyalásokon jelezték volna és nem itt tartana az ügy. 

A publicista Tóth Kriszta kérdésére válaszolva világnézeti választásnak nevezte, hogy képzést indít Magyarországon a katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem, amely az Egyesült Államok egyik legkomolyabb presztízzsel rendelkező felsőoktatási intézménye. 

Teljes adás:

Miközben a Közép-Európa Egyetem működésének feltételei, keretei, az egzisztenciája biztosított, addig sajnálatos módon a CEU névvel visszaélve egy politikai blöfföt választanak. Így reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő az ECHO TV Napi aktuális című műsor csütörtöki adásában arra, hogy a Soros-egyetem gyakorlatilag ultimátumot adott a kormánynak.

ECHO TV - A nemzet hangja - Civil kör/Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ