Cropped landscape
Belföld
Nagy Ervin: A Jobbik a Kisgazdák sorsára fog jutni
2018-10-3109:46
A Jobbik a Kisgazdák sorsára fog jutni. A belsőharcok és a veszekedések miatt nem fog tudni felállni és soha többé nem fogja tudni azt mondani önmagáról, hogy a második legerősebb ellenzéki párt - fogalmazott Nagy Ervin az ECHO TV Jó reggelt! című magazinműsorában. A Jobbik alapítója és egykori alelnöke úgy véli, a Mi Hazánk Mozgalom nem veszi át a Jobbik helyét a politikai térben. 
A Jobbik már az április 8-ai választásokat megelőzően sem találta azt az ideológiai utat, azt a valóban társadalmilag is fontos mondanivalót, amellyel nagyobb tömeget tudott volna magához vonzani. Kevés volt a választópolgároknak a Jobbik választások előtt folytatott politikája, amely teljesen megegyezett a balliberális ellenzékével, és mindösszesen annyiról szólt, hogy „Orbán takarodj” - fejtette ki Nagy Ervin. 

A Jobbik azért erodálódott tovább, mert azóta sem találja a helyét - közölte, majd példaként hozta föl, hogy a párt beállt a balliberális oldal mögé az Európai Ügyészséggel kapcsolatosan, holott ez további integrációs mélyítés lenne az Európai Unióban. 
Úgy tűnik mintha attól az Európai Uniótól várná a segítséget a Jobbik, amelynek egykor a fő kritikusa volt
- fogalmazott. 

Tóth Kriszta kérdésére reagálva a Jobbik alapítója és egykori alelnöke úgy fogalmazott: nincs jövője annak a pártnak, amelyik magával van elfoglalva, amelyik személyi kérdésekkel kerül be a sajtóba és amelyik folyamatosan önmagával veszekszik. 

Ez egy örök törvénye a politikának – tette hozzá, megjegyezve azt is: párhuzamba állítva az LMP-t a Jobbikkal, ott is belső válság megy végbe. 

A Jobbiknál az is probléma, hogy Vona Gábor helyére olyan személyek kerültek, akik nem alkalmasak vezetőnek - közölte. 

A Jobbiknál van egy morális deficit is. Aki az ördöggel cimborál, annak az ördög elveszi a lelkét – utalt a Jobbik Simicska Lajoshoz való kötődésére és függőségi viszonyára, illetve a párt kokettálására a Spinózaház balliberális értelmiségével. 
Azzal, hogy a Jobbik olyanokkal próbált közös nevezőre jutni, akikkel az egykori nemzeti radikálisnak mondott szimpatizánsok nem értettek egyet, a párt szavazói bázisának javát elvesztette
- mondta a filozófus.

Nagy Ervin Sneider Tamás utódja, Stummer János kapcsán úgy fogalmazott: nem egy olyan figura, aki nagyobb közösség előtt, nagyobb társadalmi rétegek előtt ismert, hiteles és karizmatikus politikus lehetne. 

Vona Gábor kapcsán azt mondta: erkölcstelen módon, a sajátjait elárulva lépett le. Nem vállalta fel az őt illető pénzügyi, erkölcsi és szervezeti válságot. Ehelyett a háttérbe vonult és másokra hagyta ennek a megoldását. 

Szerinte Vona addig nem fog visszatérni, amíg az általa kialakult válság meg nem oldódik. Kivárja azt a pillanatot, amikor visszatérhet. Úgy véli, jól látszik az, amiről Volner János beszélt, hogy a háttérben Vona Gábor mozgatja azokat a szálakat, amelyek a személyi kérdésekből csúcsosodnak ki. 

Volner János egyrészt nagyon sok információ birtokában lehet, ugyanakkor nagyon komoly támogatói bázisa van mögötte, azonban felmerül egy morális kérdés is vele kapcsolatban – fogalmazott Nagy Ervin. 

Volner János a néppártosodás egyik emblematikus alakja volt – mutatott rá. 
Nagy Ervin szerint a Mi Hazánk Mozgalom nem fogja tudni átvenni a Jobbik helyét, szerepét. Úgy véli, a Jobbik hasonlóan a Kisgazdákhoz tovább fog szakadozni. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ