Cover
Belföld
Nacsa Lőrinc: A nemzet nemcsak az államhatárokon belül élőkről szól
2018-10-3120:27
A Kárpátalján és a Vajdaságban élő kettős állampolgársággal rendelkező magyaroknak adna választójogot a jövő tavaszi európai parlamenti választásra a törvénymódosítás, amelyről szerdán megkezdődött a vita a parlamentben. A módosító javaslat kapcsán Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: a választói jog kiterjesztésével adósságot törlesztenek azoknak, akik magyar állampolgárként eddig az EP-választásokon nem tudtak szavazni. 
A kormány október 19-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a választásokkal kapcsolatos törvények módosításáról szóló javaslatát, amely megteremtené az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán. A javaslat indoklásában az Európai Unió Tanácsának egy 2018-as határozatára hivatkozik, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg az EP-választáson való részvételt. 

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta:
 sorsdöntő lesz a májusi választás eredménye, Európa jövője múlik rajta. 
Látszanak a törésvonalak a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző erők között, hogy ki milyen jövőre szeretne építkezni - tette hozzá. 

A KDNP országgyűlési képviselője elmondta, a DK például bejelentette, hogy nem fogja támogatni a javaslatot. Hozzátette, más uniós országok azonban már beültették ezt a gyakorlatot a jogrendjükbe. 

A baloldal azzal támasztja alá álláspontját, hogy ez szűkítené a magyarországi magyarok jogát, mert hogy 21 képviselői helyünk van és az a magyarországi magyaroké - vetette fel a műsorvezető, Velkovics Vilmos.

Mi minden képviselőre úgy tekintünk, hogy az egész nemzetét kell képviselje - reagált Nacsa Lőrinc. Kiemelte, a nemzet nemcsak a mostani államhatárokon belül élőkről szól. 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ