Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor: A Tisza Istvánt ért lövések az egész nemzetet megsebezték
2018-10-3113:38
Az erős, magáért kiállni képes ország, amelyet Tisza István politikai pályafutása legfontosabb céljának tartott, ma valóság - mondta Orbán Viktor kormányfő szerdán Budapesten, gróf Tisza István Kossuth Lajos téri emlékművénél, a néhai miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából tartott koszorúzási ünnepségen.
Bátran ahogy éltem, akarok meghalni – mondta Tisza István közvetlenül az ellene elkövetett merénylet előtt, kezdte megemlékező beszédét Orbán Viktor.  

Ma száz éve annak, hogy a dualizmus korának legendás politikusa mártír halált halt. Meggyilkolása a magyar történelem sötét és máig feltáratlan fejezete - mondta a miniszterelnök.

Ami biztosan tudható, az életét kioltó lövések az egész nemzetet megsebezték.
Halála úgy rázta meg Magyarországot, mint Zrínyi Miklósé vagy Széchenyi Istváné - jelentette ki Orbán Viktor. 

Tisza Istvánra úgy emlékezett vissza, mint aki: nem olyan ember volt, aki megijed a rá emelt pisztolycsövektől. Számos alkalommal nézett farkasszemet a halállal. Tudta, hogy a halál elveheti az ember életét, de a becsületét nem. Azzal az elhatározással a szívében lépett a politika pástjára, hogy legalább egy építő követ tudjon vinni a magyar nemzet jövőjének megalapozásához.

Azok az építőkövek, amelyeket ő rakott le, egy évszázaddal később is itt vannak a talapzatban, melyre a magyar nemzetet építjük
- jelentette ki Orbán Viktor. 

Meg kell becsülni, hogy Magyarországnak ma van szuverenitása, saját útja, erős gazdasága, határokon átívelő nemzeti összetartozása, és vannak erős szövetségesei - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő Tisza Istvánt ízig-vérig nemzeti politikusnak nevezte, aki nem osztályok, nem úri klikkek, nem ideológiák, nem pénzügyi csoportok, hanem a teljes magyar nemzet érdekét tartotta szem előtt.

Orbán Viktor megemlékező beszéde:
Orbán Viktor közösségi oldalán is megemlékezett Tisza István halálának évfordulójáról. "Dicsőség Tisza Istvánnak" szöveggel több fotót is megosztott a megemlékezésről.

Tisza 100 - Emlékkonferencia az Országházban

ECHO TV - A nemzet hangja/ MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ