Cropped landscape
Belföld
ÁSZ: Volner János elismerte a tiltott pártfinanszírozást
2018-10-3007:34
Tényként beszélt a Jobbik tiltott pártfinanszírozásáról a Magyar Időknek adott interjújában Volner János – állítja a lapnak küldött közleményében az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője. Horváth Bálint szerint a Jobbik volt alelnökének szavai azt támasztják alá, hogy a szervezet a vonatkozó törvényi előírások, illetve eljárási szabályok maradéktalan betartásával végezte el a Jobbik ellenőrzését.
– A Jobbik korábbi alelnöke és parlamenti frakcióvezetője az elmúlt egy évben – a párt további politikusaihoz hasonlóan – számos alkalommal rágalmazta és vádolta alaptalanul az Állami Számvevőszéket (ÁSZ). Volner János még a szervezet elnökét is nyíltan megfenyegette az Országgyűlés plenáris ülésén – közölte Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője a volt jobbikos Magyar Időknek adott nyilatkozatára reagálva.
 
A pártból nemrég kilépett képviselő a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban az ÁSZ által tavaly ősszel feltárt, összesen 331 millió forintos tiltott pártfinanszírozásról azt mondta, „amikor kiderült a tiltott pártfinanszírozásból fakadó bírság”, ő hatmillió forintot tett a pártba a saját pénzéből, mivel személyes ügynek tekintette, hogy a párt helytálljon. Volner arról is beszélt, máig nem lehet tudni, mi lett azzal a százmillió forinttal, amit a Jobbik gyűjtött az összesen 662 millió forintos bírság törlesztésére.
– Azt, hogy a gyűjtésből befolyó pénzekkel mi lett, két ember tudja: Vona Gábor volt pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató. A választások után sokként ért minket, hogy a bírságra befolyt százmillió forint nincs meg
 – fogalmazott a volt jobbikos alelnök.

Horváth Bálint a fentiekre reagálva azt írta, mostanra Volner Jánosnak is világossá vált, hogy súlyosan tévedett, hiszen az interjúban tényként beszélt a Jobbik tiltott pártfinanszírozásáról.
 
A szervezet munkatársa szerint mindez azt támasztja alá, hogy a számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások, illetve eljárási szabályok maradéktalan betartásával végezte el a Jobbik ellenőrzését, amely során feltárta, hogy a párt 2017 első fél évében a működéséhez a jogszabályt megsértve összesen 331,660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. A kommunikációs vezető azt hangsúlyozta: a tiltott támogatások elfogadása korrupciós veszélyt jelent és törvényi előírásokba ütközik, s így aláássa a közbizalmat.
 
A Jobbik zavaros pénzügyeiről a volt alelnök azt is mondta, Kisberk Szabolcs, az N1TV korábbi főszerkesztője és Szabó Balázs volt szekszárdi jobbikos által emlegetett különböző pénzosztásokról, feketepénz-forgalomról szóbeszéd szintjén hallott, és amikor megpróbált utánajárni, mindig „visszapattant”.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ