Cropped landscape
Belföld
Adatbázis készült a jogszerűtlen tűzifahirdetésekről
2018-10-3008:13
Adatbázisban gyűjti a jogszerűtlen tűzifahirdetések adatait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy ezzel is segítse a vásárlókat Nagy Dániel, a Nébih Erdészeti Igazgatóság igazgatóhelyettese az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta, tömeges problémáról van szó, nagyon sok olyan lakossági bejelentés érkezett a vásárlókat megkárosító kereskedelmi gyakorlatokról. 
Ha valaki tűzifát vásárol három dokumentumot kell kézbe kapnia, egy számlát, egy tűzifaszállító-jegyet, amin fel van tüntetve, hogy milyen fafajtáról van szó, a harmadik pedig egy tűzifavásárlói tájékoztató, amin a fával kapcsolatos mennyiségi és minőségi információk vannak összefoglalva. 
Akik nem regisztrálnak a Nébih rendszerébe, azért nem teszik, mert nem tudják igazolni a Nébih Erdészeti Igazgatósága felé, hogy honnan van a fájuk, amit eladnak, tehát jellemzően a nem igazolt eredetű fa illegális kitermelésből származik
– mutatott rá Nagy Dániel.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonporfit Kft. ügyvezetője felhívta rá a figyelmet, ha valaki száraz fával kíván tüzelni, akkor nagyon fontos, hogy a fa fenntartható erdőgazdálkodásból származzon.

Az adatbázis az alábbi linken elérhető: http://portal.nebih.gov.hu/eutr

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ