Cover
Belföld
Németh Szilárd: Aki visszaél az országgyűlési képviselői mandátumával, annak nincs keresnivalója a parlamentben
2018-10-2819:33
Demeter Márta nem csak bizalmas, katonai információt szivárogtatott ki, hanem lejáratta az egész Magyar Honvédséget és veszélyezteti az érintett katona valamint annak családja biztonságát - közölte Németh Szilárd az ECHO TV Echo-mérleg című műsorában. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy véli, Demeter Márta politikai ambícióktól vezérelve szivárogtatott bizalmas információkat. Aki pedig visszaél az országgyűlési képviselői mandátumával illetve jogaival, annak nincs keresnivalója a parlamentben - szögezte le. 
Mint ismert, Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, annak kapcsán hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt mindenki cáfolta, és kiderült, hogy egy Orbán vezetéknevű magyar katona és - engedéllyel - a családja utazott a gépen. Ezután egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen résztvevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. Erre reagálva többen is megerősítették: a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen. Demeter Mártát több alkalommal, többen is felszólították, hogy távozzon a honvédelmi és rendészeti bizottságából, és adja vissza parlamenti mandátumát. Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke bejelentette, hogy kezdeményezi Kövér László házelnöknél Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát.
Minden bizonnyal kiszivárgott információk alapján támadtak meg egy katonai missziót – érzékeltette Demeter Márta tettének súlyosságát Németh Szilárd. 
Császár Attila azon kérdésére, miszerint Demeter Márta kapott-e tájékoztatást arról, hogy az iratokban található információt bizalmasan kell kezelni Németh Szilárd kifejtette: egyrészt ráírják a dokumentumokra, hogy 30 évig nem nyilvános. Emellett a honvédelmi törvény tartalmazza, hogy katonai és nemzetbiztonsági adatokat nem lehet nyilvánosságra hozni. 
Demeter Mártának, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként ezt tudnia kellene
– jegyzete meg Német Szilárd. 

Ezentúl Demeter Márta tett egy parlamenti esküt, miszerint az alkotmány értelmében jár el. Az alkotmány pedig világosan kimondja, mit tartalmaz a honvédelmi és a nemzetbiztonsági törvény – fűzte hozzá. 
Továbbá jegyzőkönyv született arról, hogy a biztonsági tiszt felhívta Demeter Márta figyelmét az iratok bizalmas voltára - mutatott rá az államtitkár. 
Németh Szilárd feltételezése szerint politikai motivációból szivárogtathatott Demeter Márta, aki a miniszterelnök és a kormány elleni támadással ellenzéki harcosként próbálja bemutatni magát.

Demeter Márta visszaélt az országgyűlési képviselői mandátumával, a jogaival, ezért kell mondania a képviselőségről – hangsúlyozta.

Közölte azt is, ha a nemzetbiztonsági átvilágítás kockázatosnak ítéli meg Demeter Mártát, akkor nem maradhat a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja.

Demeter Márta tetténél felmerül a személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja is, melyet a Fidesz által kezdeményezett ügyészségi vizsgálat deríthet ki – fogalmazott. 

A rendszerváltás óta nem történt a magyar parlamentben ehhez hasonló eset, ugyanakkor az LMP még Szél Bernadettel az élén az április országgyűlési választások előtt használta ugyanezt a módszert – szögezte le Németh Szilárd, hozzátéve:
aki visszaél az országgyűlési képviselői mandátumával illetve jogaival, annak nincs keresnivalója a parlamentben.
A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Echo-mérleg
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ