Cover
Belföld
Civil kör: Juncker egy gazember
2018-10-2721:51
Megemlékezésekkel és tüntetésekkel telt az 1956-os forradalom emléknapja. Orbán Viktor a történelmi kitekintés után az EP-választások tétjéről beszélt, az ellenzék a kormányt szidta. Jean-Claude Juncker szerint Erdély és Románia egyesülése nemcsak román, de európai ünnep is egyben. Erről beszélgetett Tóth Kriszta az ECHO TV Civil kör című műsorában vendégeivel: Jurák Kata újságíróval, Simon János politológussal és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal.
Simon János felidézte: az ENSZ 1966-ban az emberi jogok alapokmányának első cikkelyébe berakta a szabadság és az önrendelkezés fogalmát, ez is az '56-os események egyik folyománya. Ott kimondják, hogy minden nemzetnek joga van a saját társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális rendszerét meghatározni.
Egy új generációban ez elveszett, az EU mostani elnöke elfelejti azt az '56-os emléket, hogy mi a szabadság népe vagyunk. Ezt nem kalkulálja bele abba, amikor Magyarországról nyilatkozik
- utalt a politológus Juncker szavaira, aki ünnepnek nevezte Erdély és Románia egyesülését.

Simon János szerint egy ilyen nyilatkozat a stabilitás ellen hat, hiszen Magyarország és Románia tudomásul vette az aktuális helyzetet. Még Kádár sem volt hajlandó elfogadni, hogy december 1-je Magyarországon is nemzeti ünnep legyen, pedig Ceaușescu ezt kérte.
Amit Juncker csinál, az nem más, mint az első világháború győztes hatalmainak a mentalitása. Ugyanazt folytatja tovább
- szögezte le.

Lomnici Zoltán szerint Juncker "szimplán egy gazember". Nem lehet mentség, hogy tájékozatlan, a bódult állapot sem, egyszerűen arról van szó, hogy gátlástalanul a magyarok lelkébe akart gázolni. Itt a magyar mostohagyerek - szögezte le az alkotmányjogász.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Civil kör
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ