Cropped landscape
Belföld
Az ellenzék privilégiumokat biztosítana a CEU-nak
2018-10-2618:29
Az LMP tüntetne, a Magyar Liberális Párt pedig a főpolgármestertől várja a megoldást a CEU helyzetére, miután az egyetem vezetése bejelentette, Bécsben folytathatják az oktatást. A kormány szerint az intézmény csak arra használja az ügyet, hogy Magyarországot támadja – számolt be az ECHO TV Híradója. 
A CEU vezetése csütörtökön jelentette be, hogy a következő tanévtől Bécsben tanulhatnak a hallgatóik, ha december elsejéig nem tudnak megállapodni a magyar kormánnyal. Az ellenzék azonnal védelmébe vette a Soros György tőzsdespekuláns által alapított intézményt. Az LMP már bejelentette, hogy tüntetést szerveznek, az Országgyűlésben pedig kezdeményezik a törvény visszavonását - ezt a párt ifjúsági tagozatának elnöke mondta. 

A helyzet egyértelmű, a CEU egy jól működő egyetem, a lex CEU pedig rossz Magyarországnak. Éppen ezért a lex CEU-t vissza kell vonni. A kormány már így is sok ezer fiatalt hagyott teljesen magára, és fordított nekik hátat
– jelentette ki Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke.
 
A Liberálisok a főpolgármestertől várnak segítséget. Sermer Ádám, a párt elnökhelyettese felvetette, hogy Tarlós István kezdeményezzen helyi népszavazást a CEU-ról.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Híradónk kérdésére elmondta, a kormány továbbra is politikai blöffnek tartja az egyetem fenyegetését. Rétvári Bence hangsúlyozta, arról van szó, hogy az amerikai akkreditációjú diplomákat Budapesten adják-e ki. 

Az látjuk a CEU esetében is, a Soros-egyetem esetében is, hogy nem arra helyezték a hangsúlyt, hogy mindenki Magyarországon tartsa be a magyar törvényeket, hanem a Soros egyetem számára úgy látszik, most már a teljes magyar ellenzék privilégiumokat, előjogokat biztosítana, hogy amit minden más magyar egyetemnek be kell tartani, amit minden más külföldi egyetemnek be kell tartani, ahhoz képest a Soros egyetemre más szabályok vonatkozzanak
– mondta a kormánypárti politikus.
 
Az Országgyűlés 2017 márciusában fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását. Ennek értelmében a külföldi egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha az anyaországban is végeznek akkreditált oktatási tevékenységet, és jelenlétüket államközi megállapodás is megerősíti. A törvény nem csak a CEU-ra vonatkozik, hiszen több mint 20 külföldi egyetem működik Magyarországon. Ezek közül azonban csak a Soros Györgyhöz kötődő intézmény kezdett tiltakozni.

A CEU mellett tüntettek Budapesten
 
A Facebookon csaknem 2500 ember jelezte, hogy elmegy, de csak néhány százan jelentek meg a Momentum CEU melletti tüntetésén. A demonstráción az egyetem jelenlegi hallgatói mellett a törpepárt vezetői is felszólaltak. A Momentum elnöke többek között azt mondta, hogy szükség van a gender szakra mert szerinte kellenek az olyan emberek, akik elvezetik Magyarországot a 21. századba. A felszólalások után a pár száz fős tömeg békésen szétoszlott.

ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ