Cover
Belföld
Október 23-ra emlékeztünk Pesty Lászlóval
2018-10-2223:09
Ma harminc éve ezekben az órákban volt az utcákon egy filmes - aki arra kereste a választ, hogy mit fognak csinálni másnap a kommunisták. Lövetnek-e, gumibotoztatnak vagy lapítanak. Pesty László dokumentumfilmes az ECHO TV Napi aktuális című műsorában idézte fel a múltat. 
Ex lex állapotnak nevezte az 1988-as esztendőt Pesty László. A dokumentumfilmes kifejtette: májusban lemondatták Kádár Jánost, akinek helyét Grósz Károly vette át. Egyszerűen nem lehetett tudni, hogy ki irányít, mi a koncepció, hogy vajon tudják-e a kommunisták, hogy rendszerváltás lesz, hogy készülnek-e az átmentésre – sorolta a főszerkesztő. 

Emlékeztetett rá, hogy 1988-ban háromszor volt személyi sérüléssel járó súlyos rendőri atrocitás Budapesten. Az egyik volt június 16-án, Nagy Imre kivégzésnek évfordulóján, a másik október 23-án, a harmadik pedig novemberben történt. 

Pesty László október 23-ról szólva elmesélte: az akkori ellenzéki szervezetek, a Fidesz, az MDF, a Szabad Kezdeményezések Hálózata, a Bajcsy-Zsilinszky Baráti Társaság és a Történelmi Igazságtétel Bizottsága október elejétől egyeztetni kezdett arról, hogyan emlékezzenek meg 1956 mártírjairól. Egyfelől féltették az emberek életét, azonban mégis csak szerettek volna békésen ünnepelni. Végül néhány százan vettek részt az eseményen. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ