Cropped landscape
Belföld
Angard: A balliberálisok politikai hasznot akarnak húzni a hajléktalankérdésből
2018-10-1721:48
Sokan bírálták a hajléktalanságról szóló törvény módosítását, mert nem megoldás a problémára. A kormány álláspontja szerint azonban a valódi segítséget az ellátás igénybevétele jelenti a bajbajutottak számára. Az ECHO TV Angard című műsorában a többi közt erről is vitázott a pást baloldalán ülő Tóth Csaba és Závecz Tibor, valamint a jobboldalon ülő Gajdics Ottó és Mráz Ágoston Sámuel. Moderátor: M. Dobos Marianne.
A közrend és a hajléktalanok védelmét egyaránt szolgálja az a törvénymódosítás, amelynek értelmében tilos életvitelszerűen az utcán élni október 15-től - mondta el Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című reggeli magazinműsorában. Kifejtette: a kormány kiemelt célja, hogy főleg a téli hónapok közeledtével a rászorulók igénybe vegyék a segítségnyújtást, amelyet az ellátórendszer nyújt. 
Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője látványpolitizálásnak nevezte a hajléktalanokat érintő jogszabályi változást, amely - szerinte - arra szolgál, hogy ne legyen szem előtt a hajléktalanság problematikája. Úgy látja, az intézkedés csak a rend megteremtésére irányul, nem a probléma gyökerének megtalálására. Nem rendészeti úton kellene megoldani a szociális problémát – tette hozzá Závecz Tibor. 
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport ügyvezetője szerint a magyar társadalom túlnyomó része támogatja a kormány álláspontját. Úgy véli, az nem lehet életmód, hogy a város utcáin piszokban, koszban éljék le az életüket és megfagyjanak. Ezért is volt fontos a tél beállta előtt módosítani a hajléktalanok közterület-használatára vonatkozó jogszabályt. 
Nagyon szomorú, ami történik – fogalmazott Tóth Csaba. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint nagyon sokat elárul egy társadalomról, egy kormányzatról, ahogyan a legelesettebbekkel, legszegényebbekkel bánik. 
A kormány üzenete arról szól, hogy a hajléktalanok fűtött helyen legyenek a fagyhalál helyett – jegyezte meg M. Dobos Marianne. 

Mivel lehetne a legaljasabban, legcinikusabban támadni Tarlós Istvánt és rajta keresztül Orbán Viktort, mint egy fagyhalált szenvedett hajléktalan sztorijával – mondta Gajdics Ottó. 
A Magyar Idők főszerkesztője úgy látja, az intézkedéssel kivették a balliberálisok kezéből az egyik demagóg, gyűlöletkeltő eszközt. 

A teljes adás: 

Az Angardban téma volt még a szerdán kezdődött EU-csúcs és a humanitárius vízum továbbá az, hogy a kormány az EU bíróságához fordul a Sargentini-jelentés miatt illetve a főpolgármesteri székért indulók egyre bővülő névsora és a Jobbik hanyatlása. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Angard
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ