Cover
Kultúra
Magyarországi nemzetiségekről rendez kiállítást a Nemzeti Levéltár
2018-07-0306:48
A magyarországi nemzetiségekről nyílik kiállítás július 11-én, szerdán a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában - közölte az intézmény az MTI-vel.
A közlemény szerint a magyar történelem alakulásának mindig szerves részét képezte a kulturális sokszínűség, a Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. Tagadathatatlan a különböző etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében, ezért a levéltár Kik vagyunk? - Magyarországi nemzetiségek című kiállítása "az együttélés dokumentumaiból" válogat.

A tárlókban kiállított eredeti oklevelek, iratok, tárgyak Magyarország nemzetiségeinek történetét beszélik el a kezdetektől napjainkig. A dokumentumokon és népművészeti tárgyakon keresztül a kiállítás a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgálja. A tárlat választ keres arra, miként viszonyultak az itt élők egymáshoz, mennyire volt ellenséges, barátságos vagy éppen közömbös a köztük lévő viszony, és milyen mértékben integrálódtak vagy asszimilálódtak a nem magyar ajkúak. 

A közös múltat a kiállításon megtekinthető rövidfilmek is igyekeznek átélhetővé tenni. A filmkockákon bolgárok, görögök, horvátok, németek, románok, romák, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, zsidók, valamint mára eltűnt etnikumok képviselői lépnek a látogatók elé, akik így megismerkedhetnek a különféle nemzetiségek nyelvével, zenéjével is - olvasható a levéltár közleményében.

A nagyközönség a kiállítást július 12-től tekintheti meg az MNL Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ