Cropped landscape
Belföld
Papírunk van arról, hogy nálunk a jogállamiság rendben van
2018-05-0618:00
Nekünk papírunk van arról, hogy Magyarországon a jogállamiság rendben van. Legutóbb 2015-ben állapította meg az Európai Bizottság, hogy semmi oka nincs annak, hogy például meginduljon a hetes cikkely szerinti eljárás – hangzott el Echo-Mérleg című műsorunk vasárnapi adásában annak kapcsán, hogy Brüsszel túlhatalmát hivatott biztosítani az Európai Bizottság a héten bemutatott uniós költségvetési tervezete. A javaslat ugyanis lehetőséget teremtene arra, hogy a jogállamiság követelményeinek megsértésére hivatkozva pénzügyi nyomás alá helyezzék a nemzeti szuverenitásukat óvni igyekvő országokat, akár egyhangú döntés hiányában is.

Arra tett javaslatot az Európai Bizottság, hogy ő majd megmondja, melyik tagállam az, amelyik nincs összhangban a jogállamisággal – nem tudni, hogy mi alapján, nincs ez kidolgozva európai szinten – és mindenképpen az ő szava érvényesül, kivéve, ha a tagállamok minősített többséggel leszavazzák a bizottságot
– hívta fel rá a figyelmet Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Meglátása szerint ez tulajdonképpen zsarolási potenciált tenne a bizottság kezébe, de ezt a tagállamok ezt vélhetően nem támogatnák.
 
Arra a felvetésre, hogy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint a jogállamiság keretein belül Magyarországot és Lengyelországot kell büntetni, Polyánszky T. Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletág-igazgatója kiemelte: 
Nyugat-Európában se szeri, se száma az olyan vezetőknek, akik előszeretettel tesznek egyenlőségjelet a demokrácia és a liberális demokrácia fogalmai közé és úgy tüntetik fel, mintha a liberális demokrácia lenne az egyetlen és egyedül elfogadható.
Az ügyben megszólalt Orbán Viktor is. A miniszterelnök nem támogat olyan európai uniós költségvetést, amelyben elveszik a pénzt a gazdáktól, a kutatás-fejlesztéstől, valamint a regionális fejlesztésektől, és odaadják azoknak az országoknak, amelyek beengedték a migránsokat. 
 
Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója rámutatott: ez a viták vitája az Európai Unión belül, az Európai Bizottság javaslata a jogállamisággal összefüggésben mind a nagy játszma része. 

Nagyon elhúzódó vita lesz, amiben nem úgy kezdik a felek, hogy kiteregetik minden lapjukat az asztalra
– tette hozzá Kovács István. 
 
Polyánszky T. Zoltán szerint botrányos nincs megfogalmazva, mit is értenek jogállamiság alatt, ugyanakkor Magyarország jó lelkiismerettel vehet részt a vitában, hiszen az utóbbi években többszöri átvizsgálás is bizonyította: nincs gond a jogállamisággal hazánkban. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Echo-Mérleg  
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ