Cropped landscape
Belföld
Vasárnapig kell megalakulniuk a választókerületi választási bizottságoknak
2018-02-2415:31
2018-as országgyűlési választások, NVI, külképviseletek, választókerületi választási bizottságok
Vasárnapig kell megalakulniuk az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak mind a 106 egyéni választókerületben, a bizottságokba a választott tagokon túl a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek is küldhetnek delegáltakat. 
A jogszabály szerint a választókerületi választási bizottságokat a voksolást megelőző 42. napig kell megválasztania a választókerület székhelye szerinti település képviselő-testületének, ez a határidő vasárnap jár le. A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, feladatuk a többi között a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. 
    
Az országgyűlési képviselő-választáson a következő választási bizottságok működnek: minden szavazókörben (országosan 10 286 szavazókör van) szavazatszámláló bizottság, azokon a településeken azonban, ahol csak egy szavazókör van, a szavazatszámláló bizottság feladatait a helyi választási bizottság látja el. Emellett a 106 egyéni választókerületben országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) működik, valamint országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyűlési választáson nem működnek a területi választási bizottságok. 
    
A jogszabály szerint a 106 oevb egyrészt választott tagokból, másrészt a jelöltek, jelölőszervezetek által megbízott tagokból áll. Az oevb három tagját és legalább két póttagot a választókerület székhelye szerinti település képviselő-testületének kell megválasztania. Az oevb-be egy-egy tagot delegálhat az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. 
    
A választott és megbízott tagok jogai és kötelezettségei azonosak. A választási bizottságok hatóságnak, tagjaik pedig hivatalos személynek minősülnek. A választási szerv testületként működik, határozatainak érvényességéhez arra van szükség, hogy a tagok többsége jelen legyen, és a jelen lévők többsége megszavazza a döntést. 

Várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek külképviseleti szavazásra 

Csaknem 12 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szombaton az MTI-nek.
 
Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár. Pálffy Ilona elmondta: szombat reggelig 11 921-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe, 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben. A számok alapján arra számítanak - tette hozzá -, hogy minden korábbinál több választópolgár jelentkezik külképviseleti szavazásra. Hozzátette: most 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en.
   
Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon. Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok (http://www.valasztas.hu/elerhetosegek), illetve a központi választási információs szolgálat, amely a visz@nvi.hu e-mail-címen fogad elektronikus leveleket és a 06-1-795-3310-as telefonszámon érhető el munkaidőben. 
    
A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat. 
    
A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat a külképviseleteken, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni. 

Már 180 jelöltet vettek nyilvántartásba a bizottságok 

Már 222 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, 180-at már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok. 

A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 222 jelöltet jelentettek be eddig, ebből 106 a Fidesz-KDNP, 39 az MSZP-Párbeszéd, 26 az LMP, 21 a Jobbik színeiben indul. Függetlenként öt jelöltet jelentettek be. Négy-négy bejelentett jelöltje van a Kell az Összefogás Pártnak (KÖSSZ) és a Közös Nevező 2018-nak. Egy-egy bejelentett jelöltje van már az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az A Mi Pártunk - IMÁ-nak, az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, a Net Pártnak, a Hajrá Magyarország! Pártnak, a Haza Mindenkié Pártnak, az Aquila Pártnak, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Magyarországi Cigánypártnak, a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak, a Minden Szegényért Pártnak, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának, a Momentum Mozgalomnak, a Rend és Elszámoltatás Pártnak, az Összefogás Pártnak, a Szegényekért Pártnak, valamint az Iránytű Pártnak. 
    
A legtöbb jelöltet Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. számú egyéni választókerületében (Ózd) jelentették be, összesen hetet: a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP mellett bejelentette jelöltjét a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, a Momentum Mozgalom, a Rend és Elszámoltatás Párt és az Összefogás Párt. 
    
A választókerületi választási bizottságok a bejelentett jelöltek közül 183 jelölt nyilvántartásba vételéről már döntöttek is: a Fidesz-KDNP-nek 105, az MSZP-Párbeszédnek 36, a Jobbiknak és az LMP-nek 13-13. Egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, a Kell az Összefogás Pártnak, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az Aquila Pártnak, A Mi Pártunk - IMÁ-nak, a Net Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Közös Nevező 2018-nak és a Hajrá Magyarország! Pártnak. Négy független jelöltet is nyilvántartásba vettek. 
    
Három jelölt nyilvántartásba vételét a választási bizottságok visszautasították. 
    
Az országgyűlési választáson az indulhat, aki március 5-éig összegyűjti az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást. Az ajánlások ellenőrzésére három napja van a választókerületi választási irodának, a jelöltek nyilvántartásba vételéről ezután döntenek a választási bizottságok.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ