Cropped landscape
Belföld
Visszásnak tartja Köves Slomó, hogy ha valaki kritizálja Sorost, akkor az rögtön antiszemita
2018-02-2209:22
Ma már természetesnek kellene lennie, ha egy egyházi vezető szóvá teszi, ha valamely politikai közösség vagy helyi képviselő az általa fontosnak tartott értékeket hangsúlyosabban képviseli – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, azaz az EMIH vezető rabbija, aki beszélt a Soros-tervről és Vágó István nyilatkozatáról is.
Köves Slomó szerint egy egyház mindig a saját hitének az értékeit érvényesíti az élet minden területén, legyen szó a gyermeknevelésről, vagy az élet kezdetéről és végéről. 
Ma már természetesnek kell tartanunk, a rendszerváltozás után huszonnyolc évvel, hogy egy közösség vezetője nyilvánosan is elmondja az ezzel kapcsolatos gondolatait, útmutatásait. Sőt akár szóvá teszi azt is, ha valamely politikai közösség vagy helyi politikai képviselő az általa fontosnak tartott értékeket hangsúlyosabban képviseli
– mondta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija arra a kérdésre válaszolva, hogy szabad-e egy rabbinak politizálnia. 

A Magyar Hírlap érdeklődésére, hogy a zsidóságnak kire érdemes szavaznia április 8-án Köves Slomó úgy vélekedett, azok, akiknek fontos a vallási értékek tisztelete, vagy az Izraellel való pozitív kapcsolat, első helyen fogják ezeket az értékeket is szem előtt tartani. Felhívta rá a figyelmet, hogy a zsidó közösség sok tagja fenntartásokkal figyeli a jelenlegi kormánypárt számos megnyilvánulását, ugyanakkor fontosnak tartja például a magyar kormány paradigmaváltását az Izraelhez fűződő viszonyban, vagy hogy a zsidó vallási közösség életében nagyon sok értékes dolog valósult meg az elmúlt években. 
A zsidóság, mint olyan, sokszínű, sokféle értékválasztás alapján differenciálódik. Azok, akik például a DK elnökségi tagjának, Vágó Istvánnak a világnézetét tartják alapértéküknek, amelybe nem fér bele „pajeszos, kaftános zsidók látványa”, nyilván más értékválasztásokat tartanak magukénak majd
– mondta Köves Slomó. 
 
A rabbi a Jobbikkal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy meglátása szerint a Vona Gábor pártja által meghirdetett néppártosodási fordulat a korábbi rasszista aktivitáshoz mérhető cselekvő pozitív fordulat, botrányos kijelentések nem lettek visszavonva, a pártfunkcionáriusok pedig nem lettek felelősségre vonva. 
Én nem szeretném, ha lenne egy olyan kormány, ahol Vona Gábor a miniszterelnök és a Duna-parti cipők emlékművet meggyalázó Kulcsár Gergely a belügyminiszter, a pajeszos zsidókat nem elviselő Vágó István pedig az egyházügyi államtitkár. Itt nem történelmi felelősség maszatolásáról vagy bújtatott antiszemita attitűdökről van szó, hanem a mindennapi komfortérzetünkről
– jelentette ki.
 
Az EMIH vezető rabbija arról is beszélt, hogy Magyarországon nincs veszélyben vallásos zsidó közösség mindennapi léte, szemben például Franciaországgal, ahol „kezd elviselhetetlen lenni a helyzet”.  Köves Slomó kifejezetten károsnak tartja, ha bizonyos politikai viták az antiszemitizmus szövegkörnyezetébe vannak becsatornázva .
Visszásnak tartom, hogy ha valaki kritizálja Sorost, vagy azt, amit ő szimbolikusan megjelenít, akkor az rögtön antiszemita. Egyébként ez a vita az utóbbi hetekben Izraelben is komoly publicitást kapott, annak kapcsán, hogy született egy törvény a gazdasági bevándorlók Afrikába való visszatoloncolásáról. A szabályozás ellen a kormány szerint a Soros által finanszírozott civil szervezetek kezdtek el tiltakozni, a baloldal erre válaszul odáig ment, hogy Netanhajut antiszemitának minősítette
– emlékeztetett Köves Slomó.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ