Cover
Belföld
Még az ügyvédi munkától sem tiltották el Czeglédy Csabát
2018-02-2207:48
Ha kiszabadul az előzetesből, újra ügyvédként praktizálhat a több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba, ugyanis a terhére rótt súlyos bűncselekmény ellenére a Vas Megyei Ügyvédi Kamara nem függesztette fel az ügyvédi tevékenységét – tudta meg a PestiSrácok.hu. A törvény szerint ugyan a kamarának a vádemelésig nem kötelező az előzetesben ülő képviselőt ideiglenesen eltiltani a hivatásától, ám a döntés elmaradása még a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét is meglepte.
A mai napig nincs felfüggesztve az ügyvédi munkavégzés alól a több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba –  ez derült ki a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnöke tájékoztatásából. Tóth László a PestiSrácok.hu megkeresésére azt írta, a politikus ellen csak fegyelmi eljárás indult, amit a jogerős ítélet meghozataláig ráadásul fel is függesztettek. Utóbbi vizsgálat vége – ha Czeglédyt jogerősen elítélik – az lehet, hogy a szoci képviselőt az ügyvédi munkától határozott ideig eltilthatják. Azonban a törvény kimondja, Czeglédy ügyvédi tevékenységét már most fel lehetne függeszteni, hiszen ha valakit öt évnél súlyosabb büntetési tétellel fenyegető ügyben gyanúsítanak, az illetékes ügyvédi kamarának megvan ahhoz az eszköze, hogy kétszer hat hónapra felfüggessze a gyanúsítottat az ügyvédi munkavégzés alól. Hogy a szocialista politikus esetében ez miért nem történt meg, arról Tóth László nem volt hajlandó nyilatkozni.
Czeglédy tehát, ha kiszabadul az előzetesből, nyugodtan visszatérhet a szakmájához. Ez akár pillanatok múlva bekövetkezhet, hiszen a politikus független jelöltként elindul az országgyűlési választásokon, már a szükséges aláírásokat is begyűjtötte, így hamarosan mentelmi jog illeti meg. Ha ez megtörténik, amíg a választási bizottság fel nem függeszti a politikus-ügyvéd mentelmi jogát, Czeglédy szabadlábon maradhat.
Amikor valaki igazolt képviselőjelölt lesz, jogszabály alapján mentelmi jogot kap. A mentelmi jog felfüggesztését képviselőjelölt esetében a bíróság a Nemzeti Választási Bizottságtól kérheti. A határozat meghozatalára az NVB-nek nyolc napja van. A mentelmi jog felfüggesztése után, ha az ügyészség úgy látja, hogy továbbra is fennállnak az előzetes letartóztatás okai, a kényszerintézkedést újra indítványoznia kell a bíróság előtt
– hangsúlyozta a PestiSrácok.hu-nak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki arra is utalt, hogy egy mentelmi joggal rendelkező személy – annak felfüggesztéséig – bármit megtehet, ad absurdum a kényszerintézkedés egyik okaként rendszerint megjelölt szökés, elrejtőzés veszélye is felmerülhet esetében.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet céghálózata 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek – a közvetítő cégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével – el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését. A gyanú szerint így több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ