Cropped landscape
Belföld
Orbitális blöff az ellenzék legújabb „Elios-botránya”
2018-02-2107:21
Próbálja tovább ütni a vasat az ellenzék propagandasajtója az Elios-ügyben, ám fogyóban a muníció. Odáig jutottak, hogy az állam által az önkormányzatoknak nyújtott önerő-támogatáson szörnyülködnek, mert hát ugye az az „adófizetők pénze”. Mintha bűn lenne, hogy az állam segít a településeknek uniós pénzek elnyerésében. Arról nem is szólva, hogy a köztéri világítás korszerűsítéséhez nyújtott állami támogatás az összes ilyen önerő-támogatásnak mindössze 1 százaléka volt. Csepp a tengerben. A PestiSrácok.hu beszámolója szerint a nagy „tiborczozás” közepette pedig az ellenzéki sajtó továbbra is szándékosan elhallgatja, hogy az OLAF által vélelmezett szabálytalanságok idején az Elios többségi tulajdonosa Simicska Lajos érdekeltsége volt.
A 24. hu hétfőn egy exkluzívnak gondolt „értesüléssel” próbálta tovább habosítani az Elios-históriát. Eszerint a Miniszterelnökség a központi költségvetés terhére összesen 881 millió forintot fizetett ki az önkormányzatok helyett tizennégy »gyanús« közvilágítási projekt finanszírozására, így azoknak semmibe sem került a „túlárazott lámpacsere”. Micsoda botrány, hogy az állam segít az önkormányzatok önrészét kifizetni! – szűrhető le a konklúzió a balliberális portál írásából, amely ezzel az attitűddel nem az Eliost, a kormányt vagy az önkormányzatokat leplezi le, hanem saját magát. Azt az attitűdöt, amellyel a hazai ellenzék és sajtója Magyarország és a hazai önkormányzatok, cégek sikertelenségének szurkol, és amint valaki uniós forrást nyer, máris elkezdődik a „tolvajozás”, „maffiaállamozás”.

A valóság az, hogy a kormány hazai, költségvetési forrásokkal, vissza nem térítendő támogatásokkal is segíti az önkormányzatokat az uniós pénzek lehívásában. Ilyen források például a Környezet és Energia Operatív Program keretein belüli projektekhez igényelhető önerő-támogatások. Az önerő-támogatást azok a „közszféra szervezetek” vehették igénybe, amelyek már rendelkeztek támogatási szerződéssel az Európai Regionális Fejlesztési Alap vagy a Kohéziós Alap projektjeire, ám az önerőt nem, vagy csak részben tudták finanszírozni.

  • A támogatásra pályázni lehetett, amit sokan meg is tettek. 2012 és 2015 között összesen csaknem 98 milliárd forint támogatást ítéltek meg, amelyből 82,4 milliárd forintot használtak fel az érintettek.
  • Ez azt jelenti, hogy a 24.hu által kárhoztatott 881 milliós önerő-támogatás, amivel a kormány segített az önkormányzatoknak az energiatakarékos lámpacsere-program uniós forrásainak lehívásában, az összes megítélt támogatásnak mindössze 1 százaléka. 
  • Nem mintha egyébként bármiféle magyarázatra szorulna, hogy az állam segít az önkormányzatoknak uniós pénzeket lehívni. 
Nem árt emlékezni arra, hogy Gyurcsány és a szocialisták kormányzása idején a magyar településeket szügyig eladósították, több mint 1300 milliárd (!!!) forintos adósságba hajszolták az önkormányzatokat. Ezzel szemben a 2010-ben hivatalba lépő Orbán-kormány átvállalta az önkormányzatok 1300 milliárdos adósságterhét, ezzel lehetőséget adva a magyar falvaknak, városoknak, hogy hitelcsapda nélkül, tiszta lappal tudjanak a gazdaság- és településfejlesztésekre összpontosítani.

Az ellenzéki propagandasajtó minden erejét beveti, hogy az Eliosról szóló OLAF-jelentést a miniszterelnök elleni támadásra használja fel, csak éppen azt „felejti” ki, hogy az Elios többlépcsős tulajdonosi szerkezetben, az E-OS Energiakereskedő Zrt.-n keresztül a Simicska Lajos-féle Közgépé volt a vélelmezett visszaélések (2009-2014) idején. Az E-OS ráadásul Áfra Barnabás személyében speciális jogosítvánnyal rendelkező tagot delegált az Elios igazgatóságába, aki közvetlenül is köteles volt jelenteni a Közgépnek, vagyis Simicskának, aki így gyakorlatilag kézivezérléssel tudta irányítani az Elios ügyeit. Az ellenzék által hisztérikusan támadott Tiborcz István soha nem volt az Elios többségi tulajdonosa, sőt első számú vezetője sem: az Eliost egy igazgatóság vezette, melynek elnöke Erdei Bálint volt. Egészen addig, amíg Tiborcz nem lett a miniszterelnök veje, a közvilágítási program senkit sem érdekelt. Mikor Tiborcz az Orbán-család tagja lett, az ellenzéki sajtó hirtelen kitalálta, hogy nem világítanak elég jól a dunaújvárosi led-lámpák. Ám miután kiderült, hogy a dunaújvárosi lámpákat nem is az Elios szállította, gyorsan elhallgattak. Simicska vagy Tiborcz ide vagy oda: egyelőre még azt sem lehet kijelenteni, hogy bármilyen visszaélés gyanúja vetődött volna föl az energiatakarékos köztéri világítási tendereken.

  • Tény ugyanis, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal nevéből is adódóan nem nyomozó hatóság, hanem egy aktákat olvasgató-tologató hivatal. Az OLAF bűncselekmény gyanúját nem tárta, nem tárhatta föl az Elios-ügyben, hiszen nem végez valódi nyomozati munkát, nem hallgat ki tanúkat, mindössze iratokat tanulmányoz. Az OLAF legfeljebb vélelmeit, sejtéseit közölheti jelentéseiben. De az még messze van a gyanútól.
Hogy bűncselekmény gyanúja áll fenn, azt legfeljebb a nyomozó hatóság állapíthatja meg, ám – mint az köztudott – az Elios-ügyben egyszer már megszüntették az eljárást a magyar nyomozó szervek bűncselekmény hiányában. (Az igazság kedvéért tegyük hozzá: az OLAF az Elios-sztorinál legalább tízszer nagyobb volumenű 4-es metró mutyija esetében sem tárhatta fel bűncselekmények gyanúját, legfeljebb visszaéléseket vélelmezhetett. A gyanúsítás abban az ügyben is a magyar nyomozó szervek feladata lesz.)

PestiSrácok
Az Elios-ügyről Plusz-mínusz című műsorunk legutóbbi adásában is szó esett:
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ