Cover
Belföld
Napokon belül kiszabadulhat a börtönből Czeglédy Csaba
2018-02-2021:05
Czeglédy Csaba, választás, mentelmi jog
Akár napokon belül kiszabadulhat a börtönből Czeglédy Csaba. Az ECHO TV információi szerint ugyanis egy nap alatt több mint 250 támogató aláírást gyűjtöttek számára a hívei. Amennyiben megszerzik az MSZP és a DK korábbi önkormányzati képviselőjének az 500 érvényes aláírást, Czeglédy Csaba hivatalosan is képviselőjelölt lesz és élhet mentelmi jogával, azaz szabadon távozhat a börtönből. Czeglédy ellen 6,3 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt folyik nyomozás.
Sorra érkeznek a támogatók Szombathelyen Czeglédy Csaba aláírásgyűjtő standjához, annak ellenére, hogy a politikus börtönben ül, sokan szeretnék, ha elindulna az országgyűlési választáson. Az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként is dolgozó politikus - bár függetlenként szeretne indulni - még mindig az MSZP-hez tartozik, tagságát ugyanis nem szüntették meg, csak felfüggesztették. Csakhogy a szocialistáknak már van jelöltje Szombathelyen, így Czeglédy indulása az MSZP alapszabályába ütközhet, ezért a szocialisták volt elnöke szerint végleg búcsút kell inteni Czeglédy párttagságának.

Kovács László szerint ezt meg kell lépni, hogy elkerüljék a félreértéseket. "Aki valamiért személyi szimpátiát érzett érez Czeglédy Csaba iránt vagy olyasmiket tud az ügyéről, ami őt felmenti, legalábbis így elméletileg felmenti a vád jogossága alól, az szavazhat rá. De azért azt tudni kell, hogy őt nem az MSZP jelöli és nem az MSZP színeiben indul, tehát a félreértést azt el kell kerülni" - mondta az MSZP korábbi elnöke.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese viszont nem érti, hogy miért kellene elhatárolódni Czeglédy-től, mivel nincs elítélve, "egyszerűen megvádolták valamivel, és én nagyon remélem, hogy ő meg tudja védeni magát, és meg is fogja védeni magát."

Ahhoz, hogy Czeglédy indulhasson a választáson, legalább 500 érvényes szignóra van szüksége, ha megszerzi, élhet mentelmi jogával, és szabadon távozhat a börtönből. Czeglédy Csaba ellen 6,3 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt folyik nyomozás. A szocialista politikust még nyár elején tartóztatták le, az általa irányított céghálózat ugyanis 2011 és 2017 között nem fizette be az adót és járulékot, ezzel nemcsak a költségvetést, hanem több mint ezer diákmunkást is megkárosított: a fiatalok több hónapon keresztül nem jutottak hozzá munkabérükhöz. Az ő kárrendezésüket a kormány vállalta magára.

Lomnici Zoltán szerint Czeglédy Csaba a jelöltséggel akár az országot is elhagyhatja, erről szóló írásunk ITT olvasható.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ