Cover
Belföld
Cser-Palkovics András: Nem lehet úgy filmet készíteni Székesfehérvárról, hogy abban ne szerepeljen templom
2018-02-2020:04
cser-palkovics andrás, székesfehérvár, kulturális főváros
Székesfehérváron járt az Európa Kulturális Fővárosa bíráló bizottsága, akik szerint a várost bemutató imázsfilm 'túl fehér", úgy látták, hogy ez egy "keresztény propagandafilm", többen hiányolták belőle a szegényeket és a migránsokat, sőt az is felmerült, hogy "túl vidám" a kisfilm. A témában Cser-Palkovics András, a város polgármestere volt a Napi aktuális vendége.
A polgármester a meghallgatás stílusát kifogásolta és azokat a kérdésnek álcázott állításokat, amiket a bizottság tagjai mondtak el a prezentáció megtekintése után.

Az az indulat volt elgondolkodtató, ami néhány bizottsági tagot jellemzett, akik támadó jelleggel álltak ahhoz, hogy ennek a városnak több mint ezer éves történelme van, ami a kereszténység nélkül elképzelhetetlen. Nem lehet úgy filmet készíteni Székesfehérvárról, hogy abban ne szerepeljen valamilyen templom.
Szóvá tették azt is, hogy miért van a Fő téren található országalmán kereszt, ezzel kapcsolatban a városvezető elmondta, hogy volt olyan időszak már amikor nem volt, mivel a kommunista diktatúra alatt eltüntették. A polgármester szerette volna volna, hogy a 1,5 órás prezentáción készült felvételt nyilvánosságra hozzák, "hogy az emberek lássák, hogy ez a bizottság valóban szakértőkből állt-e, vagy politikai vádhatóság volt-e", de erre nem került sor.

Mi elfogadtuk volna, ha úgy dönt a bizottság, hogy mást juttat tovább, de ezt a stílust sem Európainak, sem előremutatónak nem tartjuk - szögezte le Cser-Palkovics András.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ