Cropped landscape
Belföld
Tóbiás visszalépett a Jobbik javára?
2018-02-1916:31
mszp, dk, jobbik, Érd, Tóbiás József, PestiSrácok.hu, Csőzik László, Vágó Sebestyén
Bár már plakátja is volt, Tóbiás József, az MSZP korábbi elnöke és országgyűlési képviselője mégsem indul el az érdi választókerületben, visszalépett – írta meg a PestiSrácok.hu. Tóbiás Facebook-videóban jelentette be, hogy a helyben amúgy teljesen népszerűtlen egykori SZDSZ-es álcivilt, Csőzik Lászlót indítja el az MSZP. A portál hozzáteszi, az MSZP-DK döntése ebben a választókörzetben Vágó Sebestyén jobbikos jelölt esélyeit növeli, miközben a Jobbik legutóbb szombaton tagadta le a PS kamerájának, hogy titkos választási paktumot kötöttek volna a baloldallal.
Az Érdioldal.hu című portál hívta fel a figyelmet arra a videóra, amelyben Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója és képviselője Csőzik László jelenlétében mondja el választóinak, hogy visszalép a választáson. Tóbiás József a videón azt állítja: azért lép vissza, hogy Csőziknek nagyobb esélye legyen.
Hátralépek és megteremtem az esélyét annak, hogy ebben a választókerületben egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon szemben a hatalommal
– mondja a videón Tóbiás József.

Csőzik Lászlónak egyébként komoly szabaddemokrata múltja van: 1999 és 2000 közt a Liberális Fiatalok Társaságának alelnöke volt, s közben részt vett az SZDSZ ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak az alapításában, melynek ügyvivője, majd 2003 februárjától három éven át elnöke volt. Részt vett az SZDSZ–Zöld Tagozat alapításában és vezetésében. 2003 óta – egy év kihagyással folyamatosan – tagja volt az SZDSZ Országos Ügyvivői Testületének. Jelenleg a 2030 Egyesület elnöke. A szocialista pártigazgatónak ugyanakkor bérelt helye van a parlamentben, a szocialisták országos listáján ugyanis a biztos befutó hatodik helyen szerepel - teszi hozzá a PestiSrácok.hu.

A portál értesülései szerint, a helyben népszerűtlen, alpolgármesterként is megbukott Csőzik helyett valójában a jobbikos Vágó Sebestyén az MSZP-től a Jobbikig és a DK-ig terjedő választási együttműködés, azaz a koordinált jelöltállítás favoritja, bár az együttműködés egyre nyilvánvalóbb létét a Jobbik továbbra is tagadja. Legutóbb, szombaton Bereczki Miklós, a Jobbik csepeli jelöltje állította a PestiSrácok.hu videóriportjában, hogy a nincs semmiféle koordinált jelöltállítás a szocialistákkal és a DK-val, mert a Jobbik “egyedül fogja megnyerni a választást.” 
Az ellenzéki pávatánc nyertese az érdi-diósdi-tárnoki-sóskóti körzetben: Vágó Sebestyén, a Jobbik jelöltje. Jellemző, hogy a felhíváson nem szerepel, hogy Vágó a Jobbik politikusa…. 
 
Az egész ügy pikantériáját növeli, hogy a Jobbik pártlapja, az Alfahír.hu is ráugrott a témára, amely megkérdezte Tóbiás szóvivőjét is, aki meglepő módon már azt is letagadta, hogy Tóbiás egyáltalán jelölt volt a körzetben. “Valóban visszalép-e Tóbiás József?” – tették fel a kérdést, amire a szóvivő azt felelte: “Nem, nem volt honnan visszalépnie.” A szóvivő azt hangoztatta, ők az MSZP-Pábeszéd közös jelöltjét, Csőzik Lászlót támogatják a Pest megyei 1. számú választókörzetben. 

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ