Cropped landscape
Belföld
Kampány ide, vagy oda, ez valóban nemzeti ügy
2018-02-1718:49
Aláírta a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt kiemelte: a határon túli magyarok jogait össznemzeti ügyként kell kezelni. A kezdeményezés célja egy európai kisebbségvédelmi rendszer kialakítása, melynek megvalósítása érdekében egymillió aláírásnak kell összegyűlnie április 3-ig. 
Ez egy fontos dolog, arra kérem Önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett, és írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn arra buzdított mindenkit, hogy írja alá a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést., jelenleg ugyanis nincs olyan átfogó európai uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az európai őshonos nemzeti közösségeknek. 
 
Ez valóban nemzeti ügy, az összes parlamenti párt elkötelezte magát amellett, hogy ezt meg kell csinálni – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Budapesten, amikor aláírta a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést a Kárpát-medencei középiskolások vezetőképzője keretében. 
Az aláírás pillanata a Kárpát-medencei középiskolások részére rendezett fórumon
A kezdeményezés célja, hogy a nemzeti közösségek szabadon használhassák anyanyelvüket, szabadon rendelkezhessenek iskoláikról, és gazdaságilag is megerősödhessenek. 

A Rákóczi Szövetség szerint maga a rendszer azért indokolja ezt a polgári kezdeményezést, ami lényegében egy népi kezdeményezésnek tekinthető, mivel az Európai Unióban kizárólag az Európai Bizottság jogosult arra, hogy megindítsa a jogalkotási eljárást. 

A Kárpát-medencei középiskolások részére rendezett fórumon Németh Zsolt hangsúlyozta: a külhoni magyarok jogainak védelméért komoly belső és nemzetközi erőfeszítésekre van szükség, hiszen minden magyar felelős minden magyarért. 

Kiállunk a határon túli magyarok mellett ezzel az aláírással, és tekintettel arra, hogy a történelem megszaggatta őket, szükségük van erre a kiállásra az anyaország részéről. A határon túli magyarok bíznak abban, hogy végre egy európai kisebbségvédelmi rendszer elindul, én úgy gondolom, hogy felelősek vagyunk a külhoni magyarokért, minden magyar felelős minden magyarért, ezért szeretném arra kérni a honfitársaimat, hogy választási kampány ide, vagy oda, ezt az aláírásgyűjtést mindenféleképpen támogassák
– szólított fel az ECHO TV Híradójának nyilatkozva Németh Zsolt .

Amennyiben sikerül összegyűjteni egymillió szignót, az Európai Bizottság köteles foglalkozni a több mint 50 millió őshonos kisebbség, köztük a határon túli magyarok ügyével is. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ