Cropped landscape
Belföld
Újabb milliárdok Czeglédy rovásán
2018-02-1606:54
Czeglédy Csaba, czeglédy-ügy, adóhatóság
Újabb, hozzá köthető iskolaszövetkezeteken keresztül elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg az adóhatóság tegnap Czeglédy Csabát, az MSZP előzetes letartóztatásban lévő politikusát. A Czeglédy vezette bűnszervezet ügyében folyamatban lévő nyomozás adatai szerint az elkövetési érték az eddigi hárommilliárd forint közel kétszerese lehet – tudta meg a Magyar Idők.
Az eddigi hárommilliárd forint majdnem kétszeresét keresi az adóhatóság az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselőjén, Czeglédy Csabán, miután folytatólagos kihallgatás keretében módosították a vele közölt gyanút – értesült a Magyar Idők.

A szocialista politikus vezette bűnszervezet tagjakét számontartott gyanúsítottak egyikének védője lapunkat arról tájékoztatta: a tegnap késő délután közölt módosított gyanú legalább nyolc, Czeglédyhez köthető iskolaszövetkezet 2011 és 2016 közötti tevékenységére terjed ki. A neve elhallgatását kérő ügyvéd információi szerint az eljárásban eddig megjelölt hárommilliárd forintos elkövetési érték jóval több mint ötmilliárd forintra emelkedett.

A kihallgatással kapcsolatos kérdéseinket tegnap lapzártánkkor eljuttattuk a nyomozást felügyelő Csongrád Megyei Főügyészségnek, amelynek munkatársa mára ígért válaszokat.

Ismeretes: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági és költségvetési csalás miatt nyomoz a szocialista politikus-ügyvéd és gyanúsított-társai ellen. Az ügynek 17 gyanúsítottja van, többségük – köztük az eljárás főszereplője is – előzetes letartóztatásban.

A költségvetési csalási ügy lényege, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt. köré szerveződő céghálózat 2011 és 2016 között hatmilliárd forintot megközelítő vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött bűnszervezet diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, az annak élén álló, a zrt.-hez köthető emberek – a közvetítőcégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével – el akarták kerülni a munkaközvetítés után járó közterhek megfizetését.
A gazdasági csalást a rendőrség kezdte kutatni, az ügyet a közelmúltban egyesítették a NAV-nyomozással. Ennek a lényege, hogy az alapos gyanú szerint a Human Operator több mint fél évig működött úgy, hogy a folyószámláin egy fillér sem volt, hogy a tartozásokat ne tudják végrehajtással behajtani.
A nyomozás során az is kiderült, hogy Czeglédy vállalkozása több alkalommal, összesen 200 millió forint kölcsönt kapott a Dobrev Klára vezette Altus-cégektől, ezért a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc feleségét az adóhatóság nyomozói tanúként hallgatták meg.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást indított az egyik kölcsönadó céggel, az Altus Portfólió Kft.-vel szemben. Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a piacfelügyeleti eljárás azt valószínűsíti, hogy a társaság nem rendelkezett pénzügyi tevékenységhez szükséges engedélyekkel.
A több mint hét hónapja rács mögé helyezett szocialista politikus pártjában felmerült, hogy Szombathelyen elindítsák az országgyűlési választásokon egyéniben, sőt az is, hogy az országos listán előkelő helyre sorolják, így juttassák mentelmi védettséghez a gyanúsítottat.

Az MSZP elnöke, Molnár Gyula cáfolta, hogy Czeglédy a párt jelöltje lehet az országgyűlési választásokon, ezzel együtt egy vezető szocialista politikus elismerte lapunknak: felvetődött, hogy mentelmi joggal segítsék őt, ám ezt végül elvetették.

Emlékezetes: január 15-én lépett életbe az a kormányrendelet, amelynek értelmében a kabinet a bírósági ítélethozatalt megelőzve rendkívüli segítséget nyújt a Czeglédy-ügy károsultjainak, akik február 28-ig nyújthatják be kárrendezés iránti kérelmeiket. Az igényeket bármelyik kormányablakban vagy hivatalban be lehet nyújtani. A károsultaknak dokumentumokkal kell igazolniuk, hogy szerződést kötöttek a céggel.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ