Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor: Írjuk alá Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést!
2018-02-1306:17
Orbán Viktor miniszterelnök arra buzdít mindenkit, hogy írják alá a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést. Jelenleg nincs olyan átfogó európai uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az európai őshonos nemzeti közösségeknek.

Jelenleg nincs olyan átfogó uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az európai őshonos nemzeti közösségeknek. Ezért is lényeges minden olyan lépés, ami uniós szintre emeli a magyar szempontból kiemelt ügyet. 
Ez egy fontos dolog, arra kérem Önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett, és írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait
– hívta fel rá a figyelmet a kormányfő a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben

A kezdeményezés célja az, hogy a nemzeti közösségek szabadon használhassák anyanyelvüket, szabadon rendelkezhessenek iskoláikról, és gazdaságilag is megerősödhessenek a kisebbségek által lakott régiók. 

A múlt héten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma is foglalkozott a kérdéssel. A résztvevők a tanácskozás zárónyilatkozatában egyöntetű támogatásukról biztosították az aláírás-gyűjtést. A támogatóinak száma már elérte 600 ezret. Január vége óta a postákon is aláírható a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés. A határon túli magyarok jogait szolgáló dokumentumnak saját honlapja is van, a jogaink.hu. 
Amennyiben sikerül összegyűjteni egymillió aláírást, az Európai Bizottság köteles foglalkozni a több mint 50 millió őshonos kisebbség, köztük a határon túli magyarok ügyével. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta, hogy az Európai Unióban komolyan kell venni az őshonos kisebbségeket és azoknak a jogait, tehát nem lehet, hogy Európában fontosabb legyen sok minden egyéb és az 50 millió ember pedig ne legyen fontos. "Mi azt szeretnénk, hogy Európában legyen egy olyan szabályozás az őshonos kisebbségeknek a védelmére, az identitásának a megőrzése jelenti ezt a védelmet, és ezért indítottuk el a polgári kezdeményezést" - tette hozzá.

Szijjártó Péter: Magyarország nem adja fel a jelenlegi politikáját

Jogi garanciák nélkül Magyarország nem adja fel a jelenlegi politikáját az ukrán oktatási törvény ügyében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. A tárcavezető kiemelte: ha Magyarország elengedi a vétó lehetőségét a nemzetközi szervezetekben, azzal lemond az egyetlen eszközről, amellyel megvédheti a kárpátaljai magyarokat és kényszerítheti Ukrajnát, hogy feleljen meg a nemzetközi jogszabályoknak.

A kezdeményezést ezen az oldalon lehet aláírni
 
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ